Pojišťovny zraněným hradí třetinu toho, na co mají nárok

5. října 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: Shutterstock

Zraněným lidem po nehodě pojišťovny v Česku většinou uhradí jen 30 procent částky, na kterou mají nárok. Ta loni činila průměrně 730 tisíc korun, oběti nehod na českých silnicích tak v průměru přicházejí o půl milionu Kč. Vyplývá to ze statistik společnosti Vindicia, která se na odškodnění při újmě na zdraví specializuje. Vychází z 600 případů za letošní a loňský rok. Statistiky o odškodňování zranění z dopravních nehod za celý trh, které vede Česká asociace pojišťoven, se od uvedených údajů liší.

Z každé nehody získají poškození podle Vindicie v průměru 219.000 korun. Následky nehody ohodnotí lékař počtem bodů. Čím je zranění horší a následky víc omezující, tím je bodů více a tím vyšší je odškodné. Lékaři ale často vychází ze starších metodik a nezohledňují celou situaci, uvedl Tomáš Beck z Vindicie. Zranění podle něj často nevědí, na jaká odškodnění mají právo, a smíří se s prvním lékařským posudkem. Přes 85 procent poškozených své nároky nezná, dodal.

Údaje Vindicie asociace pojišťoven odmítla. “Cílem pojišťoven je odškodnit poškozené rychle a ve férové výši, za tím účelem se účastnily i práce na nové doporučující metodice pro odškodnění škod na zdraví v rámci nového občanského zákoníku,” reagoval analytik České asociace pojišťoven Petr Jedlička. Starý systém bodového hodnocení se pro škody podle nového občanského zákoníku nepoužívá a argumentace ním není správná, podotkl.

Podle statistik Centra služeb pro silniční dopravu se roce 2017 v Česku stalo 103.821 dopravních nehod, u kterých se 2339 osob zranilo těžce a desetkrát tolik lehce. “Novou zbraň dal lidem do ruky nový občanský zákoník. Lidé, kteří jsou aktivní a situaci s odškodněním řeší, uspějí v devíti z deseti případů,”upozornil Beck.

“V současnosti se stále tvoří judikatura založená na novém občanském zákoníku, a to i v oblasti odškodného obecně a pojistného plnění jako zvláštního případu. Zatím neposkytuje jednotný návod, jaká má být ‘standardní’ výše odškodného,” upozornil partner služeb pro pojišťovnictví ve společnosti EY Karel Svoboda.

Problém je podle Becka v tom, že soudy nezohledňují individuální a společenské následky pro poškozeného. K neznalosti se většinou přidává i stres z těžké situace, kdy se lidé soustředí na své zdravotní potíže. Nejde přitom jen o samotné zranění.

“Nejde jen o kompenzaci výpadu příjmu manžela a přiměřené bolestné. Takové zranění má vliv i na jeho blízké. Manželka často musí zůstat doma, aby manžela ošetřovala. Oba musí dojíždět k lékaři. Výpadek příjmů může ohrozit splátky hypoték, půjček nebo leasingu u auta. Z pomyslných 30.000 až 50.000 Kč za dvojitou zlomeninu je tak najednou třeba desetkrát vyšší částka, která už může rodinu finančně velmi bolet,” uvedl Beck.

Ředitel poradenských služeb pro pojišťovnictví společnosti Deloitte Karel Veselý očekává, že tlak na vyšší plnění ze zdravotních škod bude pokračovat, a donutí postupně pojišťovny i ke zvýšení ceny povinného

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme