Pokud Polsko splní své sliby, skončí kontroly hovězího 25. března

18. března 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Ministr zemědělství Miroslav Toman.

Česko zruší mimořádná veterinární opatření vůči dovozu polského hovězího masa 25. března, pokud Polsko do té doby Praze i Evropské komisi zaručí, že skutečně přijímá všechna opatření, která v souvislosti s kauzou slíbilo udělat. V Bruselu to v pondělí novinářům řekl ministr zemědělství Miroslav Toman po jednání s polským protějškem Janem Krzysztofem Ardanowským a eurokomisařem pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenisem Andriukaitisem.

Jednání z mého pohledu dopadlo uspokojivě,” poznamenal ministr Toman. Polsko podle něj potvrdilo už nyní pokrok v přijímaných opatřeních, které podle českého ministra zajistí bezpečnost potravin dovážených ze země do ČR i jinam do Evropské unie.

Některé kroky už Polsko udělalo, podotkl Toman. Do 25. března by měly v zemi skončit kontroly jatek, Varšava také počítá s určitými legislativními úpravami, ale i školeními veterinářů či zemědělců, změny se také ve spolupráci s dopravci chystají ve způsobu přepravování masa. Některé další z kroků dnes polský ministr teprve oznámil.

Evropská komise na konci února vyzvala Česko ke zrušení plošných kontrol, v dopise o to žádal právě komisař Andriukaitis. Toman dnes poznamenal, že nyní domluvené řešení situace je výsledkem dohody všech tří stran, tedy Polska, Česka i Evropské komise.

Myslím, že polská strana udělala velký krok,” poznamenal český ministr. Vyhnul se ale odpovědi na otázku, jak dalece nyní EK tlačila na rychlé zrušení kontrol, které česká strana zdůvodňuje potřebou chránit zdraví spotřebitelů.

Mimořádná veterinární opatření, podle kterých se musí hovězí z Polska před uvedením na český trh na salmonelu testovat v akreditovaných laboratořích, platí od 20. února. Vyvolal je nález salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozí pomalé informování o dovozu masa z jatek, která v Mazovském vojvodství porážela nemocné krávy.

Zprávy - další články

Doporučujeme