Pokud v úterý neklesne počet nakažených, plánuje Prymula další opatření

25. října 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová·ČTK

Exministr zdravotnictví Roman Prymula. (Foto: ČTK /Vit Simanek)

Pokud v úterý neklesne počet nakažených koronavirem, budou namístě další opatření, řekl Prymula. Jinak by trval nestandardní režim až do Vánoc, dodal.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) předpokládá, že budou potřeba další opatření proti šíření koronaviru, pokud v úterý neklesne denní přírůstek nakažených. Bez dalších omezení by podle něj trval nestandardní režim až do Vánoc. Prymula to dnes řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Nouzový stav, který zatím platí do 3. listopadu, by se tak měl podle něj prodloužit o měsíc.

“Pokud nedojde k poklesu (nakažených) už v úterý, kdy uvidíme první ostré číslo za ten následující týden, tak si myslím, že je namístě opravdu zpřísnění opatření. Protože jinak bychom opravdu až do Vánoc byli v nějakém nestandardním režimu,” řekl Prymula. Pokud by v příštím týdnu zabrala dosavadní opatření a přírůstky nakažených začaly klesat, nynější opatření by se podle ministra musela zachovat zhruba ještě měsíc.

“To si myslím, že je velmi pravděpodobné, protože zatím k tomu poklesu (nakažených) nedochází,” řekl Prymula na otázku, zda bude potřeba prodloužení nouzového stavu o měsíc. Na konec stavu nouze, který kabinet vyhlásil od 5. října, je navázána platnost některých vládních krizových opatření. O prodloužení musí vláda požádat Sněmovnu.

Zprávy - další články

Doporučujeme