»Rouškovník« jako symbol doby. V Policejním muzeu vzniká připomínka pandemie

14. května 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock.com)

Nejen jako na praktickou ochrannou pomůcku, ale i jako na zajímavý symbol doby pohlíží na roušky kryjící nos a ústa pražské Muzeum Policie ČR. Lidi proto vyzývá, aby do jeho sbírek zaslali zajímavé, vlastnoručně vyrobené roušky coby odkaz budoucím generacím. O výzvě informovala na webu mluvčí policejního prezidia Zuzana Pidrmanová.

Nošení roušek, respirátorů či šátků zakrývajících dýchací cesty je v Česku kvůli epidemii nového koronaviru až na výjimky povinné od 19. března. Kvůli počátečnímu nedostatku ochranných pomůcek si je lidé vyráběli sami.

Kousek látky, který stmelil národ a ukázal kolik solidarity a ochoty pomoci druhým v Češích je, tak vidí podomácku vyrobené roušky policejní muzeum. “Jako symbol doby si zaslouží pozornost současníků, ale i příštích generací. Rozhodli jsme se proto vytvořit jejich unikátní sbírku a expozici v Muzeu Policie České republiky,” uvedla Pidrmanová.

Do projektu se může zapojit každý. Stačí zaslat zajímavou vlastnoručně zhotovenou roušku, třeba i se vzkazem policistům či konkrétnímu policistovi. “Zapište se i vy sami do historie koronavirové krize vlastnoručně vyrobenou rouškou pro hrdiny,” vyzývá veřejnost policejní muzeum.

Roušky je možné zasílat na adresu Muzeum Policie ČR, Ke Karlovu 453/1, 120 00, Praha 2. Dle podmínek České pošty je až do odvolání možné zasílat roušky zdarma, pokud jsou umístěné v průhledném obalu a jsou označeny nápisem “Roušky,” připomínají policisté.

Sledujte koronavirus a jeho dopady nejen vážně, ale i s nadhledem a v souvislostech ze všech úhlů i v audio podobě.

Zprávy - další články

Doporučujeme