Policie a silničáři vyzývají řidiče: Nikam NEJEZDĚTE! Silnice jsou jako kluziště

18. prosince 2016·Zprávy·Redakce

Dopravní nehoda. Ilustrační foto

V neděli večer a v noci na pondělí může jízdu a chůzi kvůli srážkám na většině území Česka komplikovat náledí a zmrazky. Výstrahu pro celou ČR vydal Český hydrometeorologický ústav. Řidiči ve středních Čechách by už v neděli neměli vyjíždět, radí policie. Tato výstraha platí až do pondělního rána, připojují se k ní i krajští silničáři. "Připojujeme se k výstraze policie a apelujeme na řidiče, aby nevyjížděli," řekl ČTK dispečer silničářů.

Meteorologové očekávají na většině území srážky. Zejména v Čechách a na jihozápadě Moravy půjde o déšť se sněhem nebo déšť, který bude při teplotách slabě pod nulou vytvářet ledovku. Na severní Moravě a ve Slezsku budou převažovat spíše sněhové srážky, takže nebezpečí tvorby ledovky tam bude nižší.

Večer a v noci na pondělí budou teploty klesat na plus jeden až minus tři stupně Celsia, takže se bude místy tvořit náledí nebo zmrazky. Opět lze očekávat jeho četnější tvorbu v Čechách a na jihozápadě Moravy.

Nevyjíždějte, radí policie. Nehod je už dost…

Středočeská policie a silničáři radí řidičům, aby v neděli vůbec nevyjížděli, pokud to není bezpodmínečně nutné. Pokud řidiči musí vyjet, mají dbát zvýšené opatrnosti. ČTK to řekla mluvčí policie Markéta Johnová a dispečer krajských silničářů.

“Žádáme řidiče, aby kvůli ledovce vůbec nevyjížděli. Pokud je to bezpodmínečně nutné, musí dbát maximální opatrnosti, silnice v regionu jsou opravdu celé pokryté ledem,” řekla ČTK dnes ráno Johnová.

Tato výstraha platí až do pondělního rána, připojují se k ní i krajští silničáři. “Připojujeme se k výstraze policie a apelujeme na řidiče, aby nevyjížděli,” řekl ČTK dispečer silničářů. Doplnil, že v případě problémů mohou řidiči kdykoliv volat na telefonní čísla jednotlivých oblastí a problém nahlásit.

“V tuto chvíli máme na silnicích aktivně 38 sypačů,” dodal dispečer. Podle něj ale v neděli odpoledne vyjeli další, kteří se postarali o preventivní posyp. “Byli povoláni další lidé na pracovní pohotovost, všichni, kdo mají ruce a nohy, budou venku.” dodal dispečer.

Déšť se sněhem je hlášen z dálnice D1, D5 a Pražského okruhu, také z okresu Kolín, Kutná Hora, Nymburk a z Prahy-východ.

Zprávy - další články

Doporučujeme