Policie brutálně vtrhla na turisty. Mysleli si, že jsou to Nizozemci, kteří zaútočili na číšníka

15. května 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Před třemi týdny policie pátrala po skupince sedmi cizinců, kteří v Praze na Národní třídě napadli a těžce zranili číšníka. Na základě jednoho tipu provedla razii v hotelu Astoria a vyzbrojení těžkooděnci zadrželi skupinu podezřelých. Později se ovšem ukázalo, že se policisté spletli a dopadli obyčejné turisty z Izraele.

„V podvečer do našich pokojů vtrhli těžkooděnci s vytaženými samopaly, maskami, helmami a v plné zbroji. Začali nás bít a drželi nám automatické zbraně u hlav,“ uvedl pro Aktuálně.cz zásah jeden z turistů Eli Gershzon.

Těžkooděnci prý navíc roztrhali turistům oblečení. Museli si lehnout na zem ve spodním prádle a dokonce jim policie šlapala na krky. Zásah byl tak agresivní, že jednoho z Izraelců odvezla záchranka.

Po medializaci případu napadení číšníka v centru Prahy dostala policie celou řadu poznatků k pachatelům a o jejich místě výskytu. Jeden z nich byl však mylný, což ale policisté v samotném prvopočátku nemohli tušit. Zadrželi na hotelu skupinu cizinců, kteří odpovídali popisu, ale jak se následně ukázalo, hledaní pachatelé to nebyli.

Zadrženým mužům se policisté omluvili a celou situaci jim vysvětlili. Ukázali jim video z napadení číšníka a vysvětlili jim, že se jednalo o nebezpečné pachatele, kteří byli fyzicky dobře disponovaní, provozující bojové sporty a proto bylo rozhodnuto o jejich zadržení za využití pořádkové (nikoliv zásahové) jednotky. Navíc na recepci hotelu nebylo možno ověřit jejich totožnost, protože tam k tomu neměli potřebné podklady. Ve spolupráci se zaměstnanci hotelu byly pokoje dotčených osob otevřeny a proběhlo zmiňované zadržení.

Po omluvě a vysvětlení muži celou situaci pochopili, s policisty si s úsměvem podali ruce a dokonce se s nimi na památku vyfotili. Také byli informováni, jakou cestou si mohou případně podat na jednání policie stížnost. To ještě na místě odmítli. Do současné doby nedisponujeme žádnou informací, že by stížnost podali. K celé věci policie dodává, že o celém zákroku byl informován státní zástupce a policisté komunikovali i s ambasádou.

Zprávy - další články

Doporučujeme