Policie odložila případ střelby v ostravské nemocnici, kterou nepřežilo sedm lidí

18. srpna 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová

Policisté od rána 10. prosince 2019 zasahují ve Fakultní nemocnici Ostrava, kde se střílelo. Foto: ČTK / Jaroslav Ozana)

Policie odložila případ střelby v ostravské fakultní nemocnici, kterou loni v prosinci nepřežilo sedm lidí a dva byli zraněni. Rozhodla tak proto, že pachatel je mrtvý. Krátce po činu spáchal sebevraždu. ČTK to řekl dozorující státní zástupce David Bartoš z Krajského státního zastupitelství v Ostravě.

“Rozhodnutí o odložení už policie vydala. Nyní se rozesílá všem zainteresovaným stranám,” řekl. Dodal, že závěry vyšetřování bude on i policie komentovat později, tedy až bude rozhodnutí všem doručeno.

Muž zahájil palbu bez varování v čekárně traumatologické ambulance nemocniční polikliniky loni 10. prosince po 07:00. Pacienty střílel z bezprostřední blízkosti do hlavy a hrudníku. Sedm lidí zabil, dva zranil. Z nemocnice se mu podařilo utéct před příjezdem policie. V Děhylově na Opavsku pak spáchal sebevraždu.

Při útoku použil zbraň, jež nebyla plně funkční. Opakovaně se mu podle výpovědí svědků z místa činu i expertů zasekávala. Střelec totiž použil takzvaný řez zbraně. Jde o zbraň sloužící třeba k výuce, některé její části chybějí, což umožňuje pohled do útrob zbraně. V tomto případě ale byla dodatečně upravena tak, že byla schopná střelby, i když ne úplně spolehlivě.

Policie pracovala s verzí, že motivem dvaačtyřicetiletého muže byla nespokojenost s tím, jak lékaři přistupovali k jeho léčbě. Podle dostupných informací byl muž přesvědčený o tom, že je těžce nemocný. Lékaři ale na nic nepřišli, takže ho neměli jak léčit. “Vyšetřování nepotvrdilo, že by muž byl fyzicky nemocný. Vše ale směřuje k nějakému duševnímu onemocnění. S tímto policie pracuje,” uvedl v červnu státní zástupce Bartoš.

Policie už posudek hodnotící duševní stav střelce má. Bartoš jej ale zatím nechce blíže komentovat.

Zprávy - další články

Doporučujeme