Policie viníka otravy v bistru v Hradci nenašla, případ odložila

15. října 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Policie nenašla viníka otravy jídlem v bistru v Hradci Králové na začátku června. Vyšetřovatel případ v pátek 12. října odložil. Po požití kuřecího kebabu se zeleninou onemocnělo 81 lidí. Z nich 57 skončilo v hradecké fakultní nemocnici. Akutní otravu lidem způsobil zlatý stafylokok produkující střevní jed enterotoxin typu A. Policie případ vyšetřovala pro podezření ze spáchání přečinu ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti. ČTK o tom v pondělí informovala mluvčí hradecké policie Iva Kormošová.

S odkazem na zjištění hygieniků policie uvedla, že ke kontaminaci masa prokazatelně došlo v provozovně. “Bakterii zlatého stafylokoka do provozovny zavlekl některý ze zaměstnanců v nějakém drobném kožním defektu,” uvedla mluvčí policie.

Z pozitivních výsledků stěrů z ranek na rukou jednotlivých zaměstnanců však podle kriminalistů nešlo zjistit, který ze zaměstnanců ji do prodejny prvotně zanesl, a kdo byl kontaminován až druhotně při práci. “Současně nebylo prokázáno zavinění konkrétní osoby, která by svou prací na prodejně, byť z nedbalosti, zapříčinila masivní namnožení bakterie s produkcí enterotoxinu typu A,” uvedla Kormošová.

Bistro v centru Hradce Králové zavřel v úterý 5. června odpoledne sám provozovatel poté, co v nemocnici přibývalo přiotrávených lidí. Hygienici následně uzavření provozovny potvrdili. Po odložení případu policií budou dál řešit pochybení v provozovně, která zjistili při kontrolách.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme