Policie vyslýchala českou novinářku, která pracovala s Kuciakem. Sebrala jí mobil

16. května 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Českou novinářku Pavlu Holcovou, která spolupracovala se zavražděným slovenským žurnalistou Jánem Kuciakem na nedokončeném článku o působení italské mafie na Slovensku, vyslýchali slovenští kriminalisté. Zabavili ji mobil i s daty k dalším citlivým případům, které s Kuciakem nesouvisejí, upozornil dnes slovenský list Sme na svém webu. Novinářka odmítla poskytnout k mobilu kódy, policisté se ale podle webu tuto ochranu pokusí prolomit.

“Vyšetřovatelé tvrdí, že její (novinářčina) elektronická komunikace může pomoci odhalit vraha, ale toto vysvětlení je nejasné,” napsal deník.

Výslech Holcové, ředitelky Českého centra pro investigativní žurnalistiku, se podle listu odehrál v úterý. “Byl to osmihodinový vyčerpávající výslech. Pořádně mi nevysvětlili, proč ten telefon potřebují,” řekla Holcová.

“Rozhodnutí policistů odebrat novinářce telefon je překvapivé. Novináři totiž mají povinnost chránit zdroje svých informací. Holcová proto odmítla policistům poskytnout kódy do telefonu a šifrovacích aplikací. Policie se teď pokusí ochranu prolomit,” napsal list. Připustil, že policisté měli k zabavení mobilu příkaz ze speciální prokuratury; ta se na Slovensku zabývá i nejzávažnějšími trestnými činy a dohlíží i na vyšetřování Kuciakovy vraždy.

Holcová v přístroji měla i další data, je totiž členkou sdružení investigativních novinářů, které analyzovalo tzv. Panamské dokumenty (Panama Papers) o daňových únicích a praní špinavých peněz. Spolupracuje také s novinářskou organizací OCCRP například na tématech o pašovaní zbraní přes Slovensko.

Není proto podle listu jasné, proč se policie rozhodla pro tak extrémní opatření, jako je odebrání telefonu i s daty, které s Kuciakem nesouvisejí. Policie mohla zvolit i mírnější opatření, třeba vyžádat si jen konkrétní komunikaci, o kterou má zájem.

Deník zdůraznil, že ochrana informačních zdrojů je pro novinářskou práci klíčová, jak vysvětlil i Evropský soud pro lidská práva v jednom z klíčových rozsudků v roce 1996.

Štrasburský soud dosud neřešil případ, kdy se policisté pokoušeli získat data novinářů v souvislosti s vyšetřováním vraždy. Nicméně podle deníku v obdobném případu v roce 2013 rozhodl, že Lotyšsko porušilo práva investigativní novinářky, když ji policisté zabavili počítačový disk a několik USB klíčů v souvislosti s vyšetřováním úniku informací z finančního úřadu. Zabavení všech nosičů dat nebylo podle soudu pro vyšetření případu nezbytné.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme