Policie zveřejnila VIDEO ze smrtelné nehody samořízeného auta

22. března 2018·Zprávy·Redakce

Zdroj: Reprofoto (YouTube)

V americké Arizoně srazil autonomní vůz společnosti Uber chodkyni, která ve tmě přecházela silnici. 49letá žena v nemocnici zraněním podlehla. Uber je připravený s policií na případu spolupracovat. Po nehodě sílí kritika na bezpečnost autonomních vozidel.

Je to vůbec poprvé, kdy bylo autonomní auto zapojené do smrtelné nehody. “Naše srdce jsou s rodinou oběti,” napsala společnost na svém twitterovém účtu. Přestože byla ve voze přítomna ještě dohlížecí osoba, nehodě nešlo zabránit. Na videu pořízeném během kolize jde vidět, že žena nepoužila přechod pro chodce a neměla na sobě ani výstražné prvky, které by mohly řidičům v noci pomoci snadno identifikovat přecházejícího, což potvrdila i tamní policie.

Přestože automobilky jako Ford, Tesla nebo General Motors investují do autonomního provozu ohromné peníze, aby snížily počet dopravních nehod, stále panují obavy, že technologie je nasazena do provozu dříve, než je vůbec připravena. Bývalý ministr dopravy Anthony Foxx, jenž byl v resortu za Baracka Obamy, o této nehodě prohlásil, že je to “budíček pro celý tento průmysl, aby kladl vysokou prioritu na bezpečnost“.

Podle Carly Bailové, prezidentky a generální ředitelky Centra pro automobilový výzkum je zapotřebí nejprve nehodu důkladně prošetřit, než aby se dělaly ukvapené závěry. Starosta města Temple, ve kterém ke smrtelné nehodě došlo, podotkl, že autonomním vozům do budoucna věří, nicméně oceňuje společnost Uber za to, že do vyšetření nehody pozastavila testování svých vozů.

Autor: Lukáš Vaněk

 

Zprávy - další články

Doporučujeme