PORADNA: Jak vyzrát na zákeřná klíšťata!

5. května 2015·Zprávy·Redakce

Venku je krásné počasí, což možná i vás láká do přírody. Pokud vyrážíte do zeleně, pak si dejte pozor na klíšťata. Už teď jsou velmi aktivní. Jak se proti nim chránit? Více informací najdete uvnitř článku.

Přenašeči nemocí

Obavy z klíšťat jsou opodstatněné. Přenášejí lymskou boreliózu a klíšťovou encefalitidu. Proti encefalitidě existuje očkování, ale i přesto se u nás ročně nakazí až 1000 lidí. Výskyt boreliózy je ještě vyšší a tak se ročně eviduje až 4000 případů. Počet infikovaných klíšťat za posledních 10 let bohužel vzrostl. Může za to globální oteplování, které jim umožňuje stěhovat se i do vyšších nadmořských výšek.

Nejvyšší výskyt klíšťat je od dubna do října. Podle meteoroložky Dagmar Honsové je teď aktivita klíšťat na 7-8 stupni z desetistupňové škály. Znamená to tedy velké riziko.

Jak se chránit:

  • V hustém porostu smíšených lesů je klíšťat nejvíc. Na procházku takovým porostem se vybavte dlouhými kalhotami a ideálně holinkami, do kterých kalhoty zastrčíte. Po hladkém materiálu klíšťata hůře vylezou. Pokud zvolíte světlé barvy oblečení, klíšťata jsou na něm pak lépe vidět. Svrchní oblečení po příchodu z procházky vyklepejte z okna a doma se pak důkladně prohlédněte.
  • Do jídelníčku zařaďte pangamin, tedy pivovarské kvasnice. Sice nevoní, ale vy díky nim nebudete vonět klíšťatům
  • Na trhu je spousta repelentů. Vybrat si můžete klasický, pro citlivou a dětskou pokožku nebo pro dlouhodobý pobyt v přírodě.
  • Vybavit se také můžete speciálními repelentními náramky a ponožkami. Obojí je napuštěné účinnou látkou, která od vás má nežádoucí parazity odradit.
  • Jestli se vám příčí chemické postřiky, vyrobte si domácí repelent.

DOMÁCÍ REPELENT

Jeden z nejspolehlivějších vyrobíte ze sáčku sušeného rozmarýnu, jedné lžíce vinného octa a litru vody. 
Postup:
Vodu přivedeme k varu, po odstavení do ní vhodíme rozmarýn a necháme vychladnout. Přecedíme, přidáme lžíci octa a skladujeme v uzavřené lahvi v lednici.

První pomoc

I když se budete chránit všemi způsoby, klíště se vám může přisát. Pak ho co nejdřív odstraňte, například pomocí speciálního setu, který seženete v lékárně. Např. riziko boreliózy se zvyšuje až po 12 a více hodinách.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme