Porno v rádiu: Pokud by moje děti slyšeli slovo penis a koule, vysvětlila bych jim to, říká překladatelka

31. července 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Český rozhlas Vltava nemá předpoklady, aby působil kontroverze. O to překvapivější je kauza, která v posledních dnech hýbe internetem. V pořadu zde totiž zazněla pasáž z román Linie krásy Alana Hollinghursta, ve které se objevila slova penis a koule. Pobouření rodiče okamžitě reagovali na sociálních sítích, že pořad poslouchají s dětmi a je krajně nevhodné, aby něco takového v sobotu dopoledne rozhlas vysílal. Jak však uvedli někteří na Twitteru, je poměrně nepravděpodobné, aby v sobotu dopoledne poslouchali literární pořad právě děti.

„S úsměvem si prohlížel Vaniho těsné, černé plavky, jeho hladké, křehké, světle hnědé tělo a jako obvykle provokující penis, který mu zrovna teď trčel nad koulemi drze jako vykřičník.” S touto větou si to český rozhlas Vltava 21. července u mnohých zavařil.

K celé kauze se nyní vyjádřila i překladatelka románu Michala Marková, která Radě Českého rozhlasu napsala otevřený dopis.

„Nejprve mi dovolte zareagovat obecně na pobouření nad dopoledním odvysíláním inkriminovaného úryvku – přesněji řečeno oné jedné věty popisující mužské tělo v plavkách. Jako matka malých dětí zodpovědně prohlašuji: jsem si plně vědoma toho, že stanice Vltava je určena primárně dospělým. Pokud by moje děti předmětnou větu zaslechly, a spolu s ní i slova ′penis′ a ′koule′, určitě bych jim ji dokázala vysvětlit, to patří k rodičovskému údělu,“ obhajuje segment Marková.

Erotika a sex jsou součástí moderní literatury už velmi, velmi dlouho, a to samozřejmě i pokud jde o erotiku homosexuální. Vrtá mi hlavou, zda některý z členů rady četl celý román či se dodatečně seznámil alespoň s jeho částí, nebo zda se rada nechala šokovat jen a jen onou jedinou větou v uváděném krátkém úryvku,“ dodává překladatelka.

Zprávy - další články

Doporučujeme