Komunisté chtějí znovu trestat příživnictví. Za vyhýbání se práci až půl roku vězení! ANKETA

4. února 2017·Zprávy·Redakce

Předseda KSČM Vojtěch Filip ve volebním štábu Komunistické strany Čech a Moravy, Zdroj: ČTK

Skupina poslanců KSČM navrhla včlenit do trestního zákoníku příživnictví. Trest by hrozil lidem, kteří se vyhýbají práci, ač by jim byla opakovaně nabízena, a žijí na úkor jiných. Komunisté zdůrazňují, že navzdory stejnému pojmenování nejde o navrácení trestného činu, jaký existoval za socialismu. K sankcím by patřil i zákaz činnosti.

“Je použit název dříve známého trestného činu, který dobře vystihoval společensky nepřijatelné chování, kdy si konkrétní osoba nebyla ochotna pořizovat prostředky k obživě prací nebo jiným legálním způsobem,” napsali autoři ve zdůvodnění novely. Skutková podstata je ale podle nich jiná.

[totalpoll id=”165647″]

Trestného činu by se podle předlohy dopustil člověk, který se “bez vážné příčiny soustavně vyhýbá poctivé práci, či možnosti opatřit si prostředky jinak zákonným způsobem a žije na úkor jiného či jiných a opakovaně odmítá práci, která je mu nabízena”. Rozsah postihů navrhli předkladatelé poměrně široký, od obecně prospěšných prací přes propadnutí majetku, peněžitý trest, zákaz vstupu na sportovní, kulturní a jiné společenské akce, odnětí řidičského průkazu až po půlroční vězení.

Předlohu, která nyní zamíří k posouzení vládě, komentoval na facebooku ústavní právník Jan Kudrna. Označil ji za “slušné retro”. “Doufám, že vlna úvah, podle kterých jsou na právnických fakultách povinné teoretické a historické předměty obtěžujícím a zbytečným balastem odvádějícím od praktických dovedností, je pryč. Jinak si ty dějiny budeme moct všichni prožít znova,” napsal Kudrna.

Komunisté ohlásili předložení novely o příživnictví už dřív, učinili tak tento týden. Je možné, že Sněmovna o ní do podzimních voleb nerozhodne.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme