Poslanec Volný musí kvůli potyčce ve Sněmovně zaplatit pokutu 90 800 Kč

16. února 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·ČTK

Poslanec Lubomír Volný (Foto: Facebook / Lubomír Volný)

Sněmovní mandátový a imunitní výbor podle informací ČTK uložil dnes nezařazenému poslanci Lubomíru Volnému kvůli lednové potyčce přímo na plénu dolní komory pokutu ve výši měsíčního poslaneckého platu, tedy 90.800 korun. Jde o nejvyšší možný postih. Volný už avizoval, že se proti pokutě odvolá k celé Sněmovně.

“Mandátový a imunitní výbor zkonstatoval skutečně závažné chování neodpovídající jednacímu řádu. Upřesnil, jakými konkrétními činy se to jednání stalo. A udělil panu poslanci Volnému finanční trest ve výši jednoho poslaneckého platu,” řekl Gazdík.

Podle Volného nešlo o řádný proces

Volný tvrdí, že výbor mu neumožnil řádný proces, v němž by se mohl obhájit. “Pokud rozhodnutí bude jakékoli jiné než zprošťující, tak ho respektovat určitě nebudu a odvolám se k celému plénu Sněmovny,”řekl novinářům při dnešním jednání výboru.

“Já očekávám, že pan Volný se odvolá, že tam bude exhibovat, a pak Sněmovna potvrdí rozhodnutí mandátového a imunitního výboru,” tipoval před novináři další postup člen výboru Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

Konflikt se odehrál v lednu při schůzi k prodloužení nouzového stavu. Předsedající Tomáš Hanzel (ČSSD) po varováních vypnul Volnému mikrofon se zdůvodněním, že nemluví k tématu. Volný označil ČSSD za zkorumpovanou politickou partaj a její členy za zbabělce a pokrytce. Pak přišel mluvit na místo předsedajícího, jak předtím avizoval. Hanzel se mu v tom snažil zabránit. Na pomoc mu přišlo několik poslanců. Po strkanici Volný místo v doprovodu policejní ochranné služby opustil.

 

 

 

Zprávy - další články

Doporučujeme