Poslední dny války: Rozhodující bitva proti IS má od soboty až 20 obětí

11. února 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto. (Íránská oblast osvobozená od IS.)

Arabsko-kurdská koalice SDF v těžkém boji proti zbývajícím členům takzvaného Islámského státu (IS) ve východní Sýrii přišla o šest svých lidí. Na straně IS je 13 mrtvých. Oznámila to v pondělí exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Bitva o údajně poslední pozici IS v Sýrii začala v sobotu a podle SOHR postup arabsko-syrské koalice zpomalují odstřelovači IS, miny, ale i sebevražedné útoky teroristů.

Boj se soustředil na vesnici Baghúz a na její okolí, tedy na oblast u irácké hranice. Dobytí Baghúzu bude podle agentury AP znamenat konec čtyřleté války proti IS. Tato organizace vyhlásila na severu Sýrie a Iráku v roce 2014 chalífát a ovládla značnou část severního území obou zemí.

SOHR situaci v Sýrii sleduje z Británie a tvrdí, že má v terénu své informátory. Bojovníci IS podle nich používají tunely a jako lidské štíty civilisty.

IS oznámil, že v Baghúzu proti SDF poslal v neděli dva své “mučedníky” v autech naložených výbušninami.

SDF podporuje mezinárodní koalice, které velí Spojené státy. Svědci z místa hlásí občasné údery letadel. Syrská média oznámila, že při jednom koaličním náletu u Baghúzu přišly o život dvě ženy a dvě děti. Podle SOHR je slyšet především dělostřeleckou palbu.

Pár kilometrů

Před zahájením tohoto rozhodujícího boje se z oblasti evakuovalo 20.000 civilistů. Podle nedělních odhadů SDF je na místě stále 500 až 1000 civilistů. Podle SOHR z místa bojů v neděli odešlo asi 600 lidí, mezi nimiž bylo zřejmě 20 členů IS. SOHR se zmínila o dvou Francouzskách, sedmi Turcích a třech Ukrajincích.

Washington uvádí, že IS přišel o 99,5 procenta území, které předtím ovládal. Jeho lidé jsou prý soustředěni na ploše pěti kilometrů čtverečních.

Poslední dny války

Spojené státy se chystají v nejbližší době ohlásit konečnou porážku této organizace. Místní lidé stejně jako odborníci a armáda ale upozorňují, že IS má v Sýrii a také v Iráku stále skupinky svých lidí a připravuje se na nové útoky. Irák porážku IS ohlásil v roce 2017.

Americká armáda je toho názoru, že nebudou-li protiteroristické operace pokračovat, může se IS vrátit. Americký prezident Donald Trump loni ohlásil, že stáhne ze Sýrie všech 2000 amerických vojáků, jelikož IS je podle něj poražen.

Neznámý zůstává osud vůdce IS abú Bakra Bagdádího. Několikrát už byla ohlášena jeho smrt, ale Bagdádí loni v srpnu znovu zveřejnil své poselství bojovníkům. “Nemáme informace o Bagdádího přítomnosti v Sýrii, nemyslíme si, že tady je,” sdělil mluvčí SDF.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme