Poslední FOTO Václava Havla: Ještě 10 let musíte žít, prosil ho tehdy dalajlama

16. prosince 2016·Zprávy·Luboš Procházka

Václav Havel na poslední fotografii. Na snímku s Dalajlamou a svojí osobní asistentkou Sabinou Tančevovou. (foto: archiv S. Tančevovové)

V neděli to bude přesně pět let, co zemřel poslední Československý a první Český prezident Václav Havel. Pár dní před svou smrtí se ještě sešel s tibetským duchovním vůdcem. "Požádal jsem ho, aby žil ještě deset let," uvedl tehdy dalajlama. Během jejich setkání vznikla i tato fotografie. Havel zemřel v neděli 18. prosince ve spánku na své chalupě na Hrádečku na Trutnovsku.

Tibetský duchovní vůdce tehdy řekl, že má o bývalého prezidenta vzhledem k jeho zdravotnímu stavu starost a nabídl mu i tibetskou medicínu.

“Na Hrádeček pak měl za panem prezidentem přijet o víkendu 17. – 18. prosince tibetský lékař, kterého oslovil sám dalajlama. Václav Havel mne ale telefonicky požádal, abych vyřídila, že nemá jezdit. Že je hodně sněhu a silnice jsou špatně sjízdné. To bylo naposledy, co jsem s panem prezidentem v pátek večer mluvila,” zavzpomínala bývalá tajemnice Václava Havla Sabina Tančeovová.

FOTO:Václav Havel na lyžích! Podívejte se na utajené snímky prezidenta

Fotka Havla a dalajlamy vznikla v pondělí 12. prosince, z podpisu deklarace, která mezinárodní společenství vyzvala k vyjádření podpory všem disidentům na světě.

Václav Havel pak v neděli 18. prosince dopoledne na své chalupě na Hrádečku zemřel. Jeho nemocemi vyčerpané srdce už nedokázalo dál tlouct. Pohřeb proběhl den před Vánocemi, v pátek 23. prosince na Pražském hradě za účasti desítek státníků z celého světa.

Václav Havel na poslední fotografii. Na snímku s Dalajlamou a svojí osobní asistentkou Sabinou Tančevovou. (foto: archiv S. Tančevovové)

Václav Havel na poslední fotografii. Na snímku s dalajlamou a svojí osobní asistentkou Sabinou Tančevovou. (foto: archiv S. Tančevovové)

Zprávy - další články

Doporučujeme