Pozdvižení kvůli karikatuře běsnící tenistky Williamsové! Kresbu kritizovala i Rowlingová

13. září 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Zdroj: The Herald Sun – Twitter

Kreslíř australského deníku The Herald Sun vykreslil běsnící tenistku Serenu Williamsovou jako vzteklé malé dítě, když minulou neděli prohrála finálový zápas US Open. Během zápasu se americká tenistka vztekala a řvala na rozhodčího. Karikatura tenistky však vzbudila velké vášně, je prý sexistická a rasistická.

Karikaturista Mark Knight se postaral o pořádné pozdvižení. Zřejmě neměl nejmenší tušení, co jeho karikatura americké tenistky Sereny Williamsové způsobí. Po zveřejnění kresby na svém twitterovém účtu mu někteří jedinci dokonce vyhrožovali smrtí, protože se jim zdálo, že je kresba až moc rasistická a sexistická.

Ke kritikům se dokonce přidala i samotná autorka knih o čarodějnickém učni Harry Potterovi, J. K. Rowlingová. “Dobrá práce se snížením jedné z největších žijících sportovkyň na světě na rasistický a sexistický tropus a přeměnění druhé skvělé sportovkyně na stojku bez tváře,” napsala spisovatelka na Knightův účet, který byl posléze zrušen.

Jenže populární autorka nepočítala s tím, že se většina lidí postaví na stranu karikaturisty. Někteří uživatelé spisovatelce připomněly, že Serena Williamsová byla podobným způsobem zpodobněna několikrát i různými autory. Velké rty, tmavá pleť, svaly a velké nozdry zkrátka k její postavě patří.

Za svého zaměstnance se postavil i šéf vydavatelství The Herald Sun Michael Miller, jenž tvrdí, že nevhodné chování v jakémkoliv sportu musí být zvoláno. “Kritika Knightovy kresby Sereny Williamsové ukazuje, že svět se samý počítač a už nechápe roli novin a jejich satirických kreseb. Špatné chovaní v jakémkoliv sportu musí být pojmenováno,” uvedl na svém twitteru Miller, jenž ke svému příspěvku připojil kontroverzní kresbu, na které je běsnící tenistka a v pozadí rozhodčí, který se soupeřky ptá, zda zkrátka nemůže nechat Williamsou vyhrát.

Zprávy - další články

Doporučujeme