Pozor! České restaurace jsou plné plísně a škůdců!

Majitelé restauračních zařízení zaplatí pokuty ve výši 13 milionů korun. Hygienici se nestačili při kontrolách divit, co všechno je možné!

Zkažené jídlo, stopy po hlodavcích, padající omítka nebo špinavé mastné zdi. To je jen malý výčet “nedostatků”, které v loňském roce odhalily hygienici a inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce. 

Některé tuzemské restaurace vypadaly jako Pohlreichova noční můra. Po kontrolách bylo obratem uzavřeno na tři sta provozoven.

Nejčastější přečiny 

Nedostatečný úklid v provozovně, špinavé a nesprávně čištěné pracovní a skladové plochy, špatný úklid v prostorách, kde se skladují potraviny. 

Nepříjemným trendem loňského roku byl nemocný personál. To je bezva! Kontroloři poslali domů 1986 pracovníků, kteří byli podezřelí z možného šíření nákazy. 

Hygienici pokračují v kontrolách i letos. Zatím uzavřeli 6 restaurací, deseti byl pozastaven výkon činnosti.  V 17 restauracích byl nařízen generální úklid a ve 24 případech se likvidovaly závadné potraviny. A v pokutách lítá už milion korun. Úctyhodné!

Představte si, že v některých provozovnách ani nefungovaly vodovodní baterie a personál si prostě nemyl ruce. 

Všem poctivým provozovatelům restaurací a hospůdek děkujeme za to, že máme pořád kam chodit!

Ruda zavolal do nóbl restaurace: Chci večírek s tlačenkou a smažákem! Uspěl?

Tipy pro hubnutí: záleží i na místě v restauraci nebo barvě talířů!

Tomu neuvěříte! Hospodu z filmu Vrchní, prchni! zavřela inspekce