POZOR! Čeští pěstitelé hlásí, že bude méně ovoce. A meruňky asi podraží!

23. června 2016·Zprávy·Redakce

Letošní úroda ovoce v sadech českých pěstitelů bude kvůli jarním mrazům meziročně nižší asi o 28 procent. Ztráty na tržbách ovocnáři odhadují na 400 milionů korun. Zdražení ovoce v obchodech se ale nečeká.

Mrazy z konce dubna nejvíce poškodily sady na jižní Moravě. “V posledním dubnovém týdnu byly až po šest nocí teploty od minus dvou do minus pěti stupňů Celsia, místy ještě nižší,” řekl ČTK tajemník Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Uvedl, že nejvíce byly postiženy teplejší oblasti Česka, kde dokvétaly peckoviny a v květu byly i jabloně.

Očekávaná nižší úroda v českých sadech by se ale neměla projevit výkyvem spotřebitelských cen směrem nahoru. Výjimkou zřejmě budou jen české meruňky, které spotřebitelé pro jejich chuťové vlastnosti preferují před dovozovými. Právě u nich se předpokládá meziroční propad sklizně o 68 procent na pouhých 708 tun. Úroda broskví má klesnout o 67 procent na 421 tun. 

Sklizeň jablek, které jsou hlavním ovocným druhem, by měla meziročně klesnout o 27 procent na asi 113.000 tun. Meziročně nižší se čekají i sklizně u hrušek, švestek, rybízu a višní. “Pouze u třešní se předpokládá sklizeň na úrovni loňského roku. Důvodem je to, že v lokalitách nejvíce poškozených mrazem se třešně pěstují jen minimálně,” uvedl Ludvík. Dodal, že mrazy ničily i jahody, kde se čeká propad o 30 procent na asi 2300 tun. 

Zprávy - další články

Doporučujeme