Pozor na mlhovky! Kdy je rozsvítit musíte a kdy je to naopak zakázané?

14. října 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

(Ilustrační foto.)

Podzimní počasí je v některých místech bohaté na mlhy a přeháňky. Zároveň už se blíží první sníh. To všechno bezpečnosti na silnicích vůbec nepřidává. Opatrností přitom nechráníme i sebe, ale i druhé. Víte, jak správně používat mlhovky a kdy je naopak rozsvěcet nesmíte? 

Jak už to tak bývá, zákon má ve věci jasno. Podle zákona č. 361/2000 Sb. smí řidič přední světla do mlhy užít jen za mlhy, sněžení nebo hustého deště. Zadní světla do mlhy musí řidič za mlhy, sněžení nebo hustého deště užít vždy. Dočteme se to v §32.

§2 potom specifikuje, že snížená viditelnost je situace, kdy účastníci provozu na pozemních komunikacích dostatečně zřetelně nerozeznají jiná vozidla, osoby, zvířata nebo předměty na pozemní komunikaci, například od soumraku do svítání, za mlhy, sněžení, hustého deště nebo v tunelu.

V těchto případech jste tedy ze zákona povinni použít minimálně zadní mlhové světlo. Výjimkou může být případ, kdy za vámi jede jiné vozidlo, a vy byste použitím světel řidiče oslepili. Pokud za sebou tímto způsobem jede více vozidel, mlhová světla použije vždy ten poslední. Podobné je to v případě rozsvěcení výstražných světel u stojící kolony.

Projekt Dopravní jednička je realizován za přispění finančních prostředků z fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů.

Zprávy - další články

Doporučujeme