POZOR: Podvodníci se v telefonu vydávají za vnuky, lákají z lidí peníze

20. února 2019·Zprávy·Karolína Stránská

Za vnuky ve finanční tísni se vydávají podvodníci, kteří v Olomouckém kraji obvolávají seniory a pod různými záminkami se z nich snaží vylákat i značné částky. Senioři by proto měli být obezřetní a podobné telefonáty nahlásit policii. ČTK to řekl policejní mluvčí Libor Hejtman.

Poslední případ policisté zaznamenali minulý týden na Olomoucku. “Neznámý pachatel před polednem vytočil číslo sedmasedmdesátileté ženy, které se představil jako vnuk. Ženě řekl, že je u notáře, má dluhy a nutně potřebuje 350.000 korun. Dodal, že si pro peníze přijede,” uvedl Hejtman.

Seniorka se však zachovala správně. Muži do telefonu řekla, že žádné peníze nemá, a zavěsila. “Následně zavolala svému vnukovi, který jí sdělil, že jí nevolal. Žena poté ihned kontaktovala policii. K předání peněz nedošlo,” řekl Hejtman.

Olomoučtí policisté tento případ prověřují pro podezření ze spáchání trestného činu podvod ve stadiu pokusu, za který u soudu hrozí až osmileté vězení.

Podvodníci podle Hejtmana používají různé lsti a záminky, přičemž nejčastěji se vydávají za vnuky, kteří mají nějaký finanční problém a potřebují rychle peníze. “Své oběti si tipují na ulici nebo zavolají na pevnou linku,” upozornil Hejtman, podle kterého lidé při podobných telefonátech mají ihned zavěsit a o pokusu podvodníka informovat své příbuzné a policii.

Zprávy - další články

Doporučujeme