Praha 2 dočasně zakázala elektrokoloběžky. Firma porušila pravidla. ANKETA

29. října 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Radnice městské části Praha 2 se rozhodla, že zakáže používání elektrokoloběžek na jejím území. Vedení Prahy 2 se na tom dohodlo se společností Lime, která tento nový dopravní prostředek provozuje, protože firma porušila podepsané memorandum o sdílení kol a koloběžek.

Ačkoli se zeleno-bílé elektrokoloběžky staly během pár týdnů v Praze velice žádanými, obyvatelé centra české metropole z nich nejsou dvakrát nadšení. Lidé, kteří si novou koloběžku půjčí, ji totiž odkládají, kde se jim zlíbí. Svou místy i bezohlednou jízdou po chodnících ohrožují i bezpečnost chodců. Proto se radnice Prahy 2 rozhodla, že ve své městské části koloběžky zakáže.

Elektrokoloběžky provozuje americká firma Lime, která s vedením městské části zákaz řeší. “Momentálně jednáme s většinou městských částí Prahy, ve kterých službu provozujeme. Dialog s městem a všemi jeho místními samosprávami je pro nás nesmírně důležitý a jsme rádi, že tato jednání probíhají,” uvedl pro server Novinky.cz manažer Lime Ondřej Široký, podle kterého se společnost snaží situaci v centru metropole zlepšit. “Chtěli bychom mimo jiné využívat stávající infrastrukturu odkládacích míst, jaká jsou například na Praze 7, a uživatele motivovat k jejich využívání,” upřesnil Široký.

Uživatelé elektrokoloběžek porušují pravidla například tím, že jezdí po chodníku, protože jsou podle zákona považování za cyklisty. Policisté však podle Richarda Bureše (ODS) z první městské části nemají čas podobné prohřešky kontrolovat. “Kdo to má řešit? Městská policie. Každý, kdo jede na chodníku, může dostat 2000 korun pokutu, ale jelikož je těch strážníků pět a půl, nemají na to čas. Přitom oni by to měli řešit,” zkritizoval novou atrakci v Praze pro Novinky.cz Bureš, jenž se obul i do Magistrátu, který podepsal memorandum o sdílení kol a koloběžek a městské části neinformoval.

Podle Magistrátu se jedná o svobodné podnikání, ale všichni provozovatelé těchto “atrakcí” musí na základě podepsaného memoranda plnit podmínky a komunikovat s městskými částmi, což se nedělo. Firma Lime s městskou částí Praha 2 nyní spolupracuje na tom, aby se elektrokoloběžky na jejím území mohly znovu používat.

[totalpoll id=”265942″]

Zprávy - další články

Doporučujeme