Pražská ZOO chce vzácné pandy. Jde o stamiliony a hodně diplomacie s Čínou

24. listopadu 2015·Zprávy·Redakce

Vzácnou pandu velkou by si přála získat pražská zoologická zahrada. Vedle diplomatických jednání s Čínou, která vzácné tvory půjčuje jako gesto vstřícnosti, to znamená mnohamilionovou investici.

Nový pavilon by mohl být vybudován nedaleko vchodu do areálu na místě dosluhujícího pavilonu ledních medvědů. Zahrada už má základní návrhy, podle kterých by se náklady na zbourání medvědince, rozsáhlé terénní práce a výstavbu pavilonu spolu s restaurací a prodejnou suvenýrů, vyšplhaly k 200 milionům. Nový pavilon ledních medvědů by měl stát zhruba 150 milionů korun.

Citlivá diplomatická jednání s Čínou o zapůjčení pand podle ředitele ZOO Praha už Česko vede. Kdy by zvířata mohla do Prahy dorazit nyní závisí na financování projektu ze strany města. Jako reálný vidí ředitel horizont pěti let, mohlo by to ale být i dříve. Pomoci by mohl i seriál Panda a Krtek chystaný pro čínskou státní televizi CCTV, který prezident Miloš Zeman propagoval i při své loňské návštěvě Číny. 

V divoké přírodě žije podle posledního sčítání přes 1800 pand velkých, přičemž jejich počet stoupá. Dalších asi 300 jich je v zajetí, převážně v Číně. Mimo čínské území žije pouze 47 pand velkých, naposledy byl loni v únoru jeden pár zapůjčen na 15 let do ZOO v hlavním městě Belgie. 

Zprávy - další články

Doporučujeme