Pražské podniky se připravují na horší časy. Někde zavřou, jinde zkusí prodávat přes okénko

13. října 2020·Zprávy·ČTK

Ilustrační foto. (Foto: ČTK)

Pražské restaurace, bistra, kavárny a další stravovací zařízení se připravují na prodej přes výdejní okénka a rozvozové služby. Pro veřejnost musejí provozovny od středy do 3. listopadu zůstat zavřené, rozhodla v pondělí večer vláda. Gastronomickým podnikům v poslední době klesala kvůli vyššímu počtu potvrzených případů koronaviru návštěvnost. U alternativního prodeje očekávají proti běžnému fungování další pokles tržeb. Některé podniky zůstanou do začátku listopadu zavřené.

Výdejní okénko a rozvoz bude od středy fungovat například u SmetanaQ Café & Bistro. Majitelé podniku Jozef a Petra Onderkovi nákupy zásob po poklesu poptávky v posledních několika týdnech omezovali. S variantou uzavření se podle nich dalo počítat. “Koncem minulého týdne jsme ale surovin nakoupili o něco více, zejména kvůli lživým vyjádřením vlády o tom, že úplné uzavření restaurací není v dohledné době na pořadu dne. Není se však čemu divit a stejně jako v březnu i nyní budeme muset část surovin darovat potravinovým bankám,” uvedli.

Tržby kavárny SmetanaQ klesly podle Onderkových v posledním týdnu o 60 procent, přesto nepropouštěli. Jsou podle nich ale jedni z mála v oboru. “Víme o restauracích, které hromadně propouštějí. Nemají totiž žádnou záruku pomoci od státu. Je velmi smutné, že přes léto nedokázala vláda sestavit žádný plán pomoci podnikům při druhé vlně,” dodali.

Občerstvení s sebou začne prodávat také bistro Etapa. Prodej přes okénko už si na jaře vyzkoušeli, bude to tedy nyní jednodušší, uvedli zástupci podniku. Pokles tržeb předpokládají výrazný, ale snaží se bojovat. Je to podle nich ale letos už druhá rána pro obor a rozumějí tomu, že pro některé provozy už je stav devastující.

“Zavření restaurací jsme předpokládali a jsme ve většině provozovnách připravení na okenní a on-line prodej. Většina pracujících a podnikatelů, která je odkázána na restaurační stravování, naši službu bude potřebovat i nadále. Nejvíce je nám líto všech zaměstnanců v gastronomii, které vláda populisticky obětovala a nemá pro ní připravenou žádnou pomoc. Rádi bychom zdůraznili, že pomoc potřebují obyčejní lidé, kteří budou bez práce a nesou ve svém důsledku tíhu tohoto opatření,” řekl zakladatel Ambiente Tomáš Karpíšek. Uzavřená zůstane například michelinská Field Restaurant.

Propad tržeb veřejného stravování by mohl v meziročním srovnání podle analýzy společnosti Data Servis pro Asociaci hotelů a restaurací ČR letos dosáhnout 60 miliard korun. Podle katastrofického scénáře by však mohl být až 80 miliard korun. Nejvíce zasažené jsou bary a kluby, místně největší propad eviduje Praha.

Zprávy - další články

Doporučujeme