Před 105 lety se potopil Titanic. Podívejte se na archivní záběry slavného parníku. VIDEO

14. dubna 2017·Zprávy·Redakce

Titanic, FOTO: Shutterstock

V noci ze 14. na 15. dubna 1912, tedy přesně před sto pěti lety, narazil parník RMS Titanic na ledovec a po třech hodinách se potopil. Titanic byl ve své době největší osobní parník světa. Byl určen pro převoz cestujících a pošty mezi Evropou a Severní Amerikou. Zahynulo na něm přes 1500 lidí.

Bezmála 270 metrů dlouhý Titanic měl být spolu se sesterskými loděmi Britannic a Olympic odpovědí rejdařské společnosti White Star Lines na elegantní a rychlé transatlantické parníky konkurence. Prestižní zakázka na stavbu obřího plavidla byla svěřena belfastské loděnici Harland & Wolff, jejíž dělníci se do díla pustili v březnu 1909.

Titanic byl na vodu spuštěn 31. května 1911. Dalších deset měsíců ale zabraly dokončovací práce.

Záběry z budování Titanicu z let 1911 – 1912:

Na svou první plavbu se impozantní loď vydala pod velením kapitána Edwarda Smithe v pravé poledne 10. dubna 1912. Moc nechybělo, a cesta by skončila nehodou už na samotném počátku. Po odražení od southhamptonského mola se totiž Titaniku připletla do cesty jiná loď, která se utrhla ze svého kotviště. Kolizi se nicméně podařilo odvrátit, a Titanic mohl vyplout do francouzského Cherbourgu a irského Cobhu pro další pasažéry. Pak už loď s více než 2200 osobami na palubě zamířila do New Yorku.

Čtvrtý den plavby obdržela posádka několik varování před výskytem ledovců. Touha překonat rychlostní rekord ale byla silnější než opatrnost. Do půlnoci ze 14. na 15. dubna zbývalo posledních 20 minut, když se přímo před přídí objevil ledovec. Srážka byla nevyhnutelná.

V důsledku srážky s ledovcem bylo zatopeno šest ze 16 oddílů, na něž byla loď rozdělena. Za dvě hodiny a 40 minut se nad Titanikem zavřela hladina.

Záběry Titanicu před vyplutím:

Příští rok vypraví britská Blue Marble Private speciální ponorku s maximálně devíti lidmi, která se v Atlantiku ponoří do hloubky 3,8 kilometru. Vrak Titaniku leží asi 600 kilometrů od pobřeží kanadské provincie Newfoundland, kde se loď potopila po nárazu do ledovce v dubnu 1912, čtyři dny poté, co se vydala na plavbu z anglického Southamptonu do New Yorku. Ve vlnách oceánu zemřelo tehdy přes 1500 osob, více než dvě třetiny lidí na palubě.

Zájemci o exotickou výpravu k vraku kdysi 270 metrů dlouhé lodi by si měli ale pospíšit. Podle vědců se vrak v hlubinách oceánu nezadržitelně rozkládá kvůli mikroflóře, slané vodě a korozi.

Ti, kdo mají strach potopit se do tak velké hloubky pod hladinu moře, budou moci možná už příští rok navštívit v provincii S’-čchuan ve střední Číně repliku Titaniku. Ta bude ukotvena v tamní umělé nádrži na řece Čchi-ťiang a má být až na jednu výjimku (systém wifi) věrnou kopií zaoceánského parníku, který se potopil před 105 lety na své první plavbě. Na lodi bude jídelna, divadlo, luxusní kabiny i bazén a návštěvníci na ní budou moci i přespat.

Vstupenky na čínskou repliku jsou podstatně levnější než cesta ponorkou k vraku Titaniku, vyjdou v přepočtu zhruba na 11.000 korun za noc. A ač přesné datum dokončení repliky není zatím jisté, objednávky na vstupenky přicházejí už od roku 2005.

Zdroj: ČTK / Frekvence 1

Zprávy - další články

Doporučujeme