před USA

18. května 2016·Zprávy·Redakce

 

Vzhlíží ke čtvrtfinálové bitvě s USA, jež rozhodne o úspěchu či neúspěchu týmu, který vyhrál na turnaji šest ze sedmi zápasů a pokaždé bodoval. “Čeká nás zápas o všechno. Musíme se maximálně dobře připravit. Nebude to nic jednoduchého. Je to mladý bruslivý tým,” uvedl Kempný.

Sil na boj o úspěch na turnaji má podle něj mužstvo dost. “Proto jsme tady, máme výbornou partu hladových vlků. Zápas si chceme maximálně užít a urvat to za každou cenu,” dodal Kempný.

 

 

Kouč české hokejové reprezentace Vladimír Vůjtek dostal od svých svěřenců na mistrovství světa v Rusku dárek k dnešním 69. narozeninám v podobě výhry nad Švýcarskem 5:4 a vítězství v základní skupině A. Díky němu Češi získali jistotu, že čtvrteční čtvrtfinále sehrají v Moskvě a mohou se hned chystat na svého soka. Se Spojenými státy americkým byli první známou dvojicí pro play off.

Američané hráli stejně jako Češi od 11:15 SELČ a i přes prohru 2:3 v prodloužení se Slovenskem uhájili čtvrtou pozici. Čeká je tak cesta z Petrohradu. “Musíme je nastudovat, nesledovali jsme tu skupinu. Víme jen, že to jsou mladí kluci a máme samozřejmě všechny jejich zápasy na videu. Musíme to probrat a podívat se, jak jejich hra vypadá,” řekl Vůjtek.

Aby se jeho tým nemusel ohlížet na výsledek večerního duelu Ruska se Švédskem, potřeboval získat bod, aby měl jistotu setrvání v Moskvě. Tři body musel vybojovat k prvenství ve skupině. Když Češi ve 12. minutě po chybě inkasovali, trenérovi nezatrnulo. “Hráli jsme velmi dobře, měli jsme jasně hru v moci. Měli jsme střely 13:3. Pak nám vyšla první přesilovka, kterou jsme hráli velice dobře. Kromě možná pěti minut druhé třetiny byla hra v naší režii,” uvedl Vůjtek.

Trefě Denise Hollensteina předcházela chyba při střídání. Bek Jakub Jeřábek nenaskočil do hry místo střídajícího Milana Doudery. “Jen jsem se díval na kostku, proč tam ten hráč šel sám. Najednou jsem zjistil, že jsme čtyři. Kuba Jeřábek tam trošku zaspal,” prohlásil kouč.

Češi skóre otočili. V úvodu druhé třetiny po faulu proměnil trestné střílení Lukáš Kašpar, který i popáté při nájezdu v této sezoně zvolil svou specialitu zakončení mezi nohy a jednou se tak prosadil i při sólovém úniku. “Zatím máme štěstí, že to vždycky vyjde na něj,” těšila Vůjtka úspěšnost Kašparovy vybroušené finty.

Ve třetí třetině se trefili i Martin Zaťovič a Tomáš Zohorna, kterých se týkaly změny v sestavě. Zaťovič naskočil poprvé na turnaji od začátku. “Přeci jen už je sedmý zápas a hráči jsou trošku v únavě. Když tam jde náhradník, tak by měl ukázat, že je svěží a prosadí se. To dneska udělal,” řekl Vůjtek.

Zohorna do třetí třetiny nahradil Richarda Jarůška a vrátil se do formace ke Kašparovi a Robertu Kousalovi. Zaťovič se přesunul do čtvrté řady k Radku Faksovi a Tomáši Filippimu. “Jarůškovi, i když je to důrazný hráč, to dneska tak nešlo. Nedostal se do hry,” uvedl kouč. “Zohornu jsme dali zpátky do třetí lajny. Byli jsme s ním domluvení, že ho necháme odpočinout a možná v průběhu hry nebo příště bude hrát. Naskočil do hry a hrál dobře,” řekl Vůjtek.

Český tým sice vedl už 5:2, ale závěr Švýcaři zdramatizovali. “Už jsme na konci tak nějak drželi ten výsledek. Vím, že to od nás nebylo takové profesionální, že jsme dostali ty dva góly. Měli jsme přesilovky a měli jsme to uhrát v klidu,” prohlásil Vůjtek. “Kluci přeci jen trošku znervózněli z toho, že už jsme na tom prvním místě a ještě se to může obrátit. Švýcaři začali hrát vabank a naši beci to nějak nezachytili,” dodal Vůjtek.

 

 

Čtvrtfinálovým soupeřem budou Spojené státy americké. “Trenéři se na to podívají a pak nám řeknou, co na ně. Zatím spokojenost, ale my jsme sem nepřijeli vyhrát skupinu, my sem přijeli pro medaili,” uvedl Kašpar.

 Čeští hokejisté po triumfu v základní skupině A na mistrovství světa v Moskvě půjdou do čtvrtečního čtvrtfinálového utkání proti Spojeným státům americkým opět s pokorou, ale i se sebevědomím. Útočník Michal Birner věří, že pokud mužstvo zopakuje dosavadní výkony, tak ve víkendových bojích o medaile nebude chybět.

“Očekávám podobný zápas jako proti Švýcarsku. Bude hodně fyzický náročný. Jsou to Američani, jsou na to zvyklí a mají to v krvi. Musíme hrát se stejnou chutí, agresivitou a pohybem jako dosud. Pak máme šanci je porazit,” řekl novinářům Birner, který je se sedmi body za čtyři branky a tři asistence ze sedmi zápasů nejproduktivnějším českým hráčem na turnaji.

Obhájci bronzu z Prahy, kteří v souboji o 3. místo porazili právě české hokejisty 3:0, mají v Rusku s průměrem 23 let nejmladší tým ze všech 16 účastníků. Medaili z loňského šampionátu mají ze současného kádru útočníci Matt Hendricks z Edmontonu, Dylan Larkin z Detroitu, Brock Nelson z New York Islanders a bek Connor Murphy z Arizony.

Z petrohradské skupiny B Američané postoupili bez úspěchu nad papírově silnými soupeři. Prohráli s Kanadou (1:5), s Finskem (2:3), s Německem (2:3) a v úterním přímém boji o čtvrtou pozici jim stačila se Slovenskem i porážka 2:3 v prodloužení. Porazili Bělorusko (6:3), Francii (4:0) a Maďarsko (5:1).

“Všichni jsme viděli, že dnes už není lehký soupeř. Nemůžeme se koukat, že skončili čtvrtí. Sice měli těžké zápasy, prohráli s Německem a jen tak tak to ubojovali se Slovenskem, ale o to to bude těžší pro nás. Z nich to spadne. Vědí, že nemají co ztratit. Musíme na to být nachystaní a odehrát to lépe než konec zápasu Švýcarskem,” zmínil Birner úterní dramatický závěr, kdy Švýcaři snížili z 2:5 na 4:5.

Američané se dnes přesunou 635 kilometrů do Moskvy vlakem. “Asi to pro nás trošku výhoda je. Je to nepříjemné cestování čtyři a půl hodiny vlakem, změna prostředí. Ale tak je to tady dané. Oni si budou říkat, že se nemusí ničeho bát. Oni si v uvozovkách půjdou zahrát a budou nás chtít co nejvíc potrápit,” uvedl Birner.

Český tým bude hlavně věřit ve své síly a systém hry. “My jsme turnaji zapracovali celkově na herním pojetí. Vytvořili jsme si tvář. Věřím tomu, že když budeme hrát jako doposud, tak to zvládneme a postoupíme dá,” řekl jeden z patnácti nováčků na mistrovství světa na české soupisce.

============

 

urzy na čtvrtfinále ČR – USA:

Společnost1021002
Tipsport1,844,453,61,322,03
Fortuna1,774,53,751,272,05
VictoriaTip1,784,53,851,282,07
Synot-Tip1,66541,252,22
Sazka1,74,73,971,252,15
Bwin1,74,63,91,22,0
Unibet1,774,73,71,292,07

 

Zprávy - další články

Doporučujeme