PŘEHLED: Podmínky na horách jsou pro lyžaře stále ideální

24. ledna 2019·Zprávy·Karolína Stránská

Na horách v Česku trvají ideální podmínky pro lyžování. V některých střediscích je na sjezdovkách víc než metr sněhu. Vleky jsou v provozu i v níže položených areálech, kterým mrazivé počasí umožňuje vyrábět technický sníh. V Krkonoších a Jeseníkách snížili stupeň lavinového nebezpečí, do terénu tak mohou vyrazit skialpinisté. Připravené jsou stopy pro běžkaře, kteří se mohou projet i po okruhu na pražském Vypichu. V sobotu zahájí provoz ledová magistrála pro bruslaře na šumavské lipenské přehradě.

V krkonošském SkiResortu Černá hora – Pec mají lyžaři k dispozici 43 kilometrů sjezdovek v pěti areálech, ve Špindlerově Mlýně více než 25 kilometrů. Oba areály dohromady nabízejí asi 120 kilometrů upravených běžkařských tras. V Krkonoších se lyžuje například i v areálu SKIMU v Horní Malé Úpě, v Herlíkovicích nebo v Mladých Bukách. “Podmínky jsou úžasné, skvělé. Vše je v provozu,” uvedl za skiareál v Harrachově Vlastislav Fejkl.

Výborné podmínky nabízejí také velké areály v Orlických horách v Deštném a Říčkách, v provozu jsou i ty menší. V sedmi největších střediscích Jizerských hor se jezdí na téměř 27 kilometrech sjezdovek.

“Denně máme ve třech areálech přes 2000 lidí. Jsme spokojeni. Hodně je škol, ale jezdí i běžní lyžaři,” uvedl Pavel Bažant za skiareály na Tanvaldském Špičáku, Severáku a Bedřichově. Na Ještědu nově zprovoznili skokanský můstek pro děti kolem pěti let. Z jizerské magistrály pro běžkaře už se podařilo odstranit většinu popadaných stromů.

V šumavském středisku Ski&Bike Špičák je na všech sjezdovkách metr prašanu a v některých místech ještě o půl metru víc. Lyžuje se v Železné Rudě, Hojsově Stráži a Kašperských Horách, ale i na Přimdě na Tachovsku. Na Lipně plánují na víkend otevřít všechny sjezdovky, běžkaři mají k dispozici téměř 15 kilometrů stop. Ideální podmínky hlásí také Zadov, na česko-rakouské hranici v Hochfichtu je v provozu 21 kilometrů sjezdovek.

V Krušných horách mohou lyžaři vyrazit na Klínovec, Plešivec i Bublavu, do Telnice, Klínů, areálu Alšovka nad Chomutovem, Háj v Aši i Bouřňáku na Teplicku. Upraveny jsou desítky kilometrů běžeckých tratí včetně krušnohorské hřebenovky.

Trasy pro běžkaře jsou nachystané také v Jeseníkách. Provozovatelé středisek si navzdory mrazivým teplotám zimní atmosféru pochvalují. Na Červenohorském sedle leží na sjezdovkách půldruhého metru sněhu, připravené jsou v Přemyslově na Šumpersku i v Ramzové. “U nás je dobře. Největší mrazy povolily,” řekl ČTK vedoucí beskydského areálu Ski Bílá na Frýdecko-Místecku Jaroslav Vrzgula. Podle něj se stále udržují i běžecké stopy, i když výše bylo třeba z tras odstraňovat spadlé stromy a větve.

Výborné podmínky slibuje lyžařům Ski centrum Kohútka u Nového Hrozenkova na Vsetínsku, Stupava na Uherskohradišťsku, Troják v Hostýnských vrších i Ski areál Razula ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku. Lyžuje se v Němčičkách na Břeclavsku a Hodoníně u Kunštátu a Olešnici na Blanensku. V provozu jsou středočeské areály v Monínci, Mnichovicích, Chotouni a také v Kvasejovicích.

Zprávy - další články

Doporučujeme