PŘEHLED přírodních koupališť: Lidé se mohou v celém Česku dál koupat bez obav

11. července 2021·Zprávy·Barbora Pisingerová·ČTK

Ilustrační foto. Zdroj: SHutterstock

Lidé v Česku mohou nadále vyrážet za koupáním do přírody bez obav. V každém kraji se stále najdou místa s čistou vodou, ačkoli v některých přírodních koupalištích se kvalita vody zhoršila. Vyplývá to z informací krajských hygienických stanic.

Ve Středočeském kraji je voda v Novém rybníkuna Příbramsku na čtvrtém stupni z pěti, a je tak nevhodná ke koupání. Hygienici tam mají podezření na cerkárie – larvy motolice, které způsobují kožní problémy. Stupněm tři, tedy jako zhoršenou jakost, hodnotí hygienici vodu v koupališti Hradištko I na Kolínsku. Ostatní koupaliště v kraji jsou na stupni jedna nebo dva, což znamená, že je voda vhodná ke koupání.

V Karlovarském kraji je voda v koupalištích zatím až na výjimky také čistá. Nevhodná ke koupání je pouze voda ve Velkém rybníku u Hroznětína, kde se pravidelně přes léto objevují vodní květ a sinice. Zcela bez problémů je třeba voda na sokolovském koupališti Michal, na koupališti Dřenicena Jesenici nebo koupališti LidoMariánských Lázní. I koupaliště v Plzeňskémkraji mají stále vodu vhodnou ke koupání.

Zhoršenou jakost zaznamenali hygienici jen v Anníně na KlatovskuKošuteckém jezírkuPlzni. Podle hydrobiologa Jindřicha Durase nabízí plavcům kvalitní vodu plzeňské bolevecké rybníky i přehrada Hracholusky. Průhlednost vody v rybnících a nádržích ale místy zhoršil nedávný déšť a splach z polí.

V Ústeckém kraji je hůře průhledná voda a zvýšené množství řas a sinic v jezeře Chmelař na Litoměřicku, na koupališti Chabařovice a v zatopeném lomu Varvažov na Ústecku. Zcela bez obav se mohou lidé koupat v jezeře Milada či jezeře Most.

Čistá voda je i na koupališti Prunéřov, Nechranické přehradě na Chomutovsku, Kamencovém jezeřeChomutova, koupališti Vysoká Pec na Chomutovsku či jezeře Barbora na Teplicku. V Libereckém kraji zhoršil v posledních dnech zvýšený výskyt toxických sinic kvalitu vody v Máchově jezeře. Podle rozborů je tam voda na stupni tři z pěti, a je tak nevhodná ke koupání pro vnímavé jedince, jako jsou alergici, děti nebo těhotné ženy. Voda na ostatních plochách v regionu je většinou čistá.

Z přírodních koupališť v Pardubickém kraji mají podle hygieniků mírně zhoršenou kvalitu vody rybníky Hluboký na PardubickuRosnička na Svitavsku. Stále je ale i tam voda vhodná ke koupání stejně jako na ostatních sledovaných vodních plochách v regionu. V Jihomoravském kraji je mírně horší kvalita vody v nádrži Výrovice na Znojemsku, i tam je však vhodná ke koupání. Na ostatních sledovaných místech v kraji je voda na nejvyšším stupni kvality.

Zprávy - další články

Doporučujeme