Instruktorka plavání: Že dítě umí plavat neznamená, že se nemůže utopit. Důležitá jsou jasná pravidla

26. června 2021·Životní styl·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Parné letní počasí přímo vybízí k tomu, aby se děti i dospělí shladili u vody. Bohužel se ale každý rok objeví řada úrazů i úmrtí, která jsou s vodními radovánkami spojená. Správná prevence by přitom řadě z nich pomohla zabránit. 

Průvodkyně lesní školky a instruktorka plavání Karolína Havelková pro Frekvenci 1 popsala, na co se u vody vyplatí dát si pozor. “Dle mého názoru je důležité uvědomit si, že veřejný bazén a bazén doma jsou dvě velice rozdílné věci,” upozorňuje.

Veřejný bazén navštěvují rodiny jen někdy. “Samotná cesta jako taková je proces, kdy se dítě připravuje, že půjde do vody, těší se, ví, že tam budou jiní lidé. Tento fakt je velice důležitý, všichni se od mala chováme jinak v přítomnosti cizích lidí. Jsme více obezřetní, zkoumáme a analyzujeme. I přesto je však nutné si ujasnit, jak se na bazénu chovat,” varuje Havelková.

Doma je děti potřeba hlídat dvojnásob

“Každý veřejný bazén má svůj provozní řád, který všechny návštěvníky zavazuje k tomu, co dělat a co nedělat. I když pochybuji o tom, že jej někdo čte, víme, že některé věci není vhodné na bazénu dělat, nebo nás na nevhodné chování upozorní plavčík. I pro rodiče a ostatní dospělé je přítomnost cizích lidí svým způsobem zavazující. Přeci jen každý z nás se trochu jinak chová doma za zavřenými dveřmi a jinak ve veřejných prostorech. Doma jsme s blízkými lidmi, kterým důvěřujeme, stejně tak to vnímá i dítě. Proto je mnohem důležitější dítě doma u bazénu mnohem více hlídat,” vysvětluje instruktorka s tím, že nikdo z nás nemá u domácího bazénu plavčíka, který by dbal na dodržování pravidel. “Od toho tu máme rodiče a dospělé,” dodává.

Podle Havelkové je dalším faktorem domácnost jako taková. “Zamysleme se, jak moc ‘hlídáme’ děti v prostředí, kde jsme doma, a jak moc to děláme v prostředí, kde se oproti domovu pohybujeme výjimečně. Dále by se dalo mluvit o tom jaké nebezpečí představují jednotlivé typy bazénu, to kde se bazén nachází, jak bazén zakrýváme, aby nám do něj nenapadal nepořádek a jaké následky může mít pád dítěte do vody v oblečení do bazénu, který je zakrytý plachtou,” vypočítává.

Plavání v přírodě

Přírodní voda podle instruktorky skýtá jiné radovánky a jiné nástrahy a dospělí i děti ji vnímají trochu jinak, než bazén. “Už jen ten fakt, že ve většině našich přírodních vod není vidět na dno. Nevíme, co kolem nás plave, jaké je dno jako takové. Mohou na něm růst rostliny, mohou tam být kameny. Oproti bazénům, kde předpokládáme, že dítě nestačí, u přírodních vod se zpravidla lidé koupou tam, kde je postupně svažitý terén. To znamená, že děti zůstávají u břehu sami a cachtají se za dohledu rodičů, kteří sedí na břehu,” vysvětluje.

“Je proto vždy dobré uvědomit si, u jaké vody se opravdu nacházíme. Je to řeka, ta kromě rostlin na dně, do kterých se nám mohou zamotat nohy, má své proudy a víry. Je to rybník, kde se nám může u nohy otřít zvědavá ryba a my se jí můžeme leknout, případně klacek, list na hladině. U zastřešeného bazénu nefouká vítr, u vody v přírodě však ano. Je proto velice důležité myslet na to, jaké pomůcky a hračky dětem do vody dáváme,” radí odbornice.

Že člověk umí plavat neznamená, že se nemůže utopit

Havelková upozorňuje, že dospělí i děti, kteří umí plavat, se mohou spíše utopit než ti, kdo plavat neumí. “Dá se předpokládat, že jedinec, který plavat neumí, bude mít respekt z vody. Oproti tomu člověk, který plavat umí, se klidně vydá na druhý břeh řeky nebo potoka. Vůbec ho přitom nemusí ani napadnou, že může dostat křeč, potká cokoliv plavající na hladině a lekne se (hadi milují plavání). Nemusí to být ani had, jen klacek. Stejně tak se můžeme leknout ryby, která se nám otřela o nohu. Ve finále to nemusí být křeč, zvíře ani klacek, ale spodní proud, který nás překvapí,” popisuje běžné incidenty, které mohou člověka ohrozit.

U dětí ještě ke všemu platí to specifikum, že nemají takový pud sebezáchovy, jako dospělí. “Děti do tří let nemají odhad týkající se dálky a hloubky. Starší děti si neumí ještě představit důsledek svého chování,” varuje Havelková.

Pro děti proto vše platí podle instruktorky dvojnásob. “Zabráno do hry si dítě neuvědomuje svou únavu, jeho pohyby začnou být méně koordinované a neštěstí může být na světě. Přeci jen cachtat se celé dopoledne u ve vodě je opravdu náročné. Jedinec se neustále potýká s odporem vody, který není pro jeho pohyb přirozený. Přeci jen chůze ve vodě a chůze na suchu je velice rozdílná,” upozorňuje na nebezpečí, které si řada lidí vůbec neuvědomuje.

Důležitá jsou jasná pravidla

“Hranice, pravidla a důvěra jsou za mě jednoznačně alfou a omegou bezpečného pohybu u vody. Dále bychom mohli mluvit o faktorech snižujících úsudek a koncentraci i výkon. Řadí se sem jistě omamné látky, ale i únava a stravovací návyky,” uvádí zkušená instruktorka. “Důležité je stanovit si pravidla, která je třeba u vody dodržovat,” dodává.

Životní styl - další články

Doporučujeme