Překvapení při audienci. Zeman s sebou ke královně vzal i dceru Kateřinu

16. června 2017·Zprávy·Redakce

Český prezident Miloš Zeman při asi půlhodinové audienci v Buckinghamském paláci u britské královny Alžběty II. hovořil o desetitisících českých občanech, kteří nyní studují či pracují ve Velké Británii, a o tom, jaký bude jejich osud po britském odchodu z Evropské unie. Zeman to řekl v Londýně novinářům. Britská panovnice o věci přímo nerozhoduje, její názor a zejména její sympatie jsou ale podle Zemana důležité.

Audience, která byla Zemanovým třetím setkáním s britskou panovnicí, se zúčastnily i prezidentova choť Ivana a dcera Kateřina. Ta v Británii studuje a je tak “symbolem britsko-české spolupráce”, poznamenal před novináři Zeman.

Britské královně prý nabídl “stručné expozé o historii česko-britských vztahů” od středověku do současnosti, vynechal prý jen Mnichovskou dohodu. “A po tomto expozé jsem požádal britskou královnu o podporu při tom, aby čeští občané nebyli diskriminováni ve srovnání s minulým stavem,” řekl.

 

Zeman uvedl, že podle odhadů se brexit dotkne 50.000 až 100.000 českých občanů pracujících či studujících v Británii.

“Ať je tomu jakkoliv, každý politik musí vyjádřit především zájem o to, aby naši občané zde mohli jak pracovat, tak studovat, a nebyli diskriminováni proti situaci, kdy Británie ještě byla členem Evropské unie,” uvedl český prezident. Zastávat se ale podle svých nehodlá těch, kdo v Británii pobírají sociální dávky. “Jde mi o lidi, kteří tu pracují nebo studují. Ti zastání českých politiků zasluhují,” řekl.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme