“Přelomový” pacient je doma, vyléčených je víc než nemocných

6. května 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová

Pražský taxikář, který dostal v Česku jako první pacient s nemocí covid-19 experimentální lék remdesivir, byl v úterý propuštěn z nemocnice do domácího léčení. Z nemoci covid-19 se v zemi vyléčila už víc než polovina nakažených - bezmála čtyři tisícovky z víc než 7800 případů. Aktuálně se s nákazou potýká přes 3600 lidí. Prezident Miloš Zeman je přesvědčen o tom, že vláda při epidemii koronaviru vyvedla zemi z největší krize moderní historie s výjimkou války, zatímco opozice i média podle něj selhala.

Zeman ve středu na Radiožurnálu řekl, že otevřít hranice je kvůli přetrvávající koronavirové pandemii ve světě sice riskantní, ale ne nepřijatelné. Cesty do ciziny mohou zvýšit riziko druhé vlny epidemie v Česku, místní ekonomice by navíc pomohlo, kdyby Češi trávili dovolenou ve své zemi, míní prezident. Ocenil vládu, naopak kritizoval opozici a média.

Večer se Zeman spolu s církevními hodnostáři, veterány, vedením armády i zástupci zdravotníků zúčastnil slavnostní bohoslužby ve svatovítské katedrále na Hradě. Účastníci mše kromě připomínky 75 let od konce druhé světové války vzdali hold také lidem, kteří se nyní starají o nemocné a nakažené covidem-19.

Třiapadesátiletý taxikář Robert Markovič odpoledne odjel z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN) domů. Podle lékařů pacient, který byl dlouho v kritickém stavu na mimotělním oběhu, má před sebou náročnou rehabilitaci. Propouštěný pacient poděkoval zdravotníkům, kteří mu zachránili život.

“Boj ještě neskončil a plně si to uvědomuji,”uvedl Markovič. Jeho případ zahájil podle ředitele nemocnice Davida Feltla horkou fázi pandemie.

Ministr Adam Vojtěch (za ANO) oznámil, že jeho úřad připraví zákon pro boj s koronavirem, který bude mít dočasnou účinnost a podle něhož by mimořádná opatření kvůli koronaviru měla schvalovat vláda. Kabinet tak dál hledá způsob, jak zajistit platnost restrikcí i po konci nouzového stavu, tedy po 17. květnu.

“Po poradě ústavních právníků, ministerstev zdravotnictví a vnitra a vlády jsme začali psát speciální zákon pro boj s koronavirem. Bude dočasný a mimořádná opatření bude schvalovat vláda. Ve čtvrtek ho předložím na vládu,” napsal Vojtěch. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že dočasný zákon by byl lepší cesta než posílit pravomoci jednoho ministerstva bez kontroly.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) v České televizi uvedla, že stát opatřeními proti koronaviru podle ní škodu nezpůsobil. Nečeká proto úspěch žalob o náhradu.

Sněmovna v úterý rozhodla o tom, že příspěvek 500 korun denně bude stát vyplácet živnostníkům i po 30. dubnu, návrh Senátu příspěvek zvýšit a rozšířit okruh jeho příjemců zamítli. Poslanci diskutovali také o odkladu dalších vln EET do konce letošního roku, k hlasování se ale dnes nedostali.

Evropská komise (EK) dnes oznámila, že České republice schválila státní podporu za 5,2 miliardy eur (142 miliard Kč) pro firmy zasažené koronavirem. Na pomoc ve formě státních záruk za úvěry budou mít nárok firmy, které mají alespoň pětinu ročních příjmů z prodeje do zahraničí.

Z nemoci covid-19 se v Česku vyléčila už víc než polovina nakažených. Vyléčených bylo vpodvečer 3999, přitom od začátku března se potvrdilo 7878 případů nákazy. Aktuálně je v Česku 3625 nemocných, s covidem-19 dosud zemřelo 254 pacientů.

Pozvolný návrat země k běžnému životu se odráží i v dopravě. Například dopravní provoz na dálnicích i hlavních tazích v Praze se pomalu vrací na úroveň před vyhlášením karantény. Mnohde už v pracovní dny jezdí jen o pět až deset procent méně aut než na začátku března, vyplývá z analýzy operátora O2. Větší zájem cestujících je poznat i v MHD.

I přes uvolňování se ruší další velké a tradiční letní akce nebo ohlašují mnohá omezení. Například oblíbený mezinárodní festival nového cirkusu a divadla Letní Letná bude až příští rok. Letní shakespearovské slavnosti začnou o měsíc později a budou kratší, mezi další vynucené změny patří neúčast zahraničních herců.

Sledujte koronavirus a jeho dopady nejen vážně, ale i s nadhledem a v souvislostech ze všech úhlů i v audio podobě.

Zprávy - další články

Doporučujeme