Přes noc kvůli větru přibylo míst bez proudu na 15 tisíc

14. ledna 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

V noci na pondělí se opět zvýšil počet odběrných míst bez elektřiny na 15.000, a to hlavně kvůli silnému větru. Poruch na vedení vysokého napětí bylo ráno kolem tří desítek, hlavně na severu a západě Čech. ČTK to řekla mluvčí energetické skupiny ČEZ Soňa Holingerová.

V neděli kvůli pádům stromů pod náporem sněhu nejprve vystoupal počet míst bez proudu až na 18.000. Během dne se dařilo energetikům poruchy odstraňovat, takže po 23:00 bylo míst bez elektřiny jen kolem 3000. Vítr pak ale začal shazovat další stromy a větve na vedení. “Při nedělní oblevě mrholilo do napadaného sněhu, který ztěžkl, a co se udrželo, teď shodil vítr,” popsala příčiny pádů stromů Holingerová.

Energetici se vraceli v noci stále do stejných lokalit, především v Libereckém, Karlovarském a Královéhradeckém kraji a nově také v Ústeckém a Plzeňském kraji. Šlo hlavně o horské oblasti. “Je to mravenčí práce. Věříme, že se počasí během dne umoudří, že popadalo to, co mělo popadat, a že většinu poruch opravíme během dnešního (neděle, pozn.red.) dne,” uvedla mluvčí ČEZ. Nejklidněji je na Moravě, kde nejsou téměř žádné poruchy.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme