Novou vládu očekávám do konce června, řekl prezident Zeman v Press klubu Frekvence 1

16. dubna 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Zdroj: Frekvence 1

V nedělním Press klubu, který byl vysílán živě z Lán, prezident Miloš Zeman řekl, že vláda bude sestavená do léta, protože ve hře jsou už jen dvě možnosti sestavení vlády. Prezident také znovu odsoudil útok Západu v Sýrii.

V prezidentském vydání Press klubu byla řeč mimo jiné o schůzce prezidenta Zemana s premiérem v demisi Andrejem Babišem. Podle prezidenta chtěli probrat pouze jedno téma, a to výsledek jednání poslaneckého klubu hnutí ANO, ale řešili spolu i útok USA, Velké Británie a Franci v Sýrii, který proběhl v noci z pátku na sobotu.

Obávejte se politiků, kteří reagují zkratkovitě

Můj jednoznačný názor je, že na jakoukoli zemi může být proveden útok pouze s mandátem Rady bezpečnosti OSN,” uvedl v rozhovoru prezident Zeman. Uznává však jedinou výjimku – útok na islámské teroristy. To však není případ Sýrie, jak dodal. Ministrům Babišovy vlády, kteří podpořili útok západních států, vzkazuje, že jsou českými politiky a ti jsou politiky České republiky, ne jiných zemí. Podle prezidenta Zemana “Západ neuvěřitelně rozvrtal Střední východ”. Připomněl angažování zemí v Iráku, Libyi a nyní i v Sýrii.

Co se týká budoucího složení vlády, tak prezident uvedl, že se s Andrejem Babišem okrajově bavil i o možnosti úřednické vlády, kdyby všechny pokusy o vyslovení důvěry selhaly. “Do léta vláda určitě bude, protože nyní zbývají pouze dvě možnosti, buďto spolupráce hnutí ANO a ČSSD, nebo menšinová vláda hnutí ANO s podporou dvou stran,” shrnul varianty Zeman.

V rozhovoru se vzpomínalo i na v pátek zesnulého oscarového režiséra Miloše Formana. Prezident Zeman uvedl, že viděl tři jeho filmy – Přelet nad kukaččím hnízdem, Hoří, má panenko a Amadea. Nejvíce se mu líbil Amadeus, který má “skvělé herecké výkony, nádherný děj”. Film však také otevírá věčné lidské téma závisti, se kterou se v životě mnohokrát setkal. “Nejsilnější závist jsem poznal u novinářů“, dodal Miloš Zeman.

Prezident Miloš Zeman dále přiznal, že chce 28. října udělit státní vyznamenání bývalé ředitelce Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Aleně Vitáskové. Chce ji ocenit za její boj proti takzvaným solárním baronům. Vitásková patří mezi Zemanovy podporovatele, v březnu se účastnila i koncertu na Pražském hradě pořádaném pro prezidentovy sympatizanty u příležitosti jeho inaugurace.

Zeman odmítl spekulace o tom, že by se Vitásková mohla stát novou hradní kancléřkou místo Vratislava Mynáře. Podle něj není pravda ani to, že by měl Mynář zamířit do vedení České národní banky. Na dotaz, zda by Vitáskovou jmenoval premiérkou, Zeman odpověděl, že by to učinil v případě, že by založila stranu a vyhrála ve volbách. Něco takového ale označil za nepravděpodobné.

Zprávy - další články

Doporučujeme