Přijdou ženy kvůli robotům o práci? Výsledky studie jsou překvapivé

18. března 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

shutterstock

Pravděpodobnost, že přijdou kvůli novým technologiím o práci, mají spíše než muži ženy. Častěji totiž vykonávají činnosti, kde je vyšší než 90procentní pravděpodobnost automatizace, zjistila studie amerického výzkumného institutu pro ženskou politiku (Institute for Women's Policy Research), z níž citují agentury AP a DPA. Mezi takové pozice patří povolání, jako je administrativní pracovník, úředník, účetní nebo pokladní - a ty zhusta zastávají právě ženy.

Na každých sedm mužů v činnostech s vyšší než 90procentní pravděpodobností, že je převezmou technologie, připadá deset žen, uvádějí autoři studie. Ze zaměstnanců, kteří by kvůli automatizaci mohli přijít o práci, pak ženy představují 58 procent.

Zároveň ale ženy často vykonávají i taková zaměstnání, kde naopak riziko ztráty pracovního místa hrozí nejméně. To bývají typicky pečovatelská povolání. Jsou to ale také profese, které ve Spojených státech patří k těm nejhůře placeným. Ročně si takoví pracovníci přijdou v USA jen na 20 000 až 25 000 dolarů (453 000 až 566 000 Kč). Typicky mužské profese – jako technické a manažerské činnosti – bývají ohodnoceny výrazně lépe.

Jako možné východisko z pro ženy patové situace studie uvádí zvyšování kvalifikace. Na to ale ženy často kvůli péči o děti a starší příbuzné nemají dostatek času. Autoři studie proto navrhují, aby se v zájmu zatraktivnění pečovatelské profese zvýšilo i její odměňování.

O rychlosti, s jakou se automatizace bude prosazovat, studie detailně nehovoří. Bude prý záviset na tom, jak nové technologie začnou přijímat zákazníci.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme