Případem bankéře Pokludy, který prodával falešné obrazy, se opět zabývá policie. Soud vyhověl stížnosti Bohdalové

13. června 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Jiřina Bohdalová, Zdroj: ČTK

Případ privátního bankéře Radka Pokludy, který prodával vysoce postaveným klientům Komerční banky padělané obrazy, bude znovu prošetřovat policie. Mezi poškozenými byla například herečka Jiřina Bohdalová nebo režisér Ivan Zachariáš. Celá věc byla v minulosti smetena ze stolu s tím, že Pokluda o padělcích nevěděl. Pražské vrchní státní zastupitelství však nyní případ znovu otevřelo.

Proti odložení případu podali právníci Jiřiny Bohdalové opakované stížnosti. Těm nyní vrchní státní zastupitelství vyhovělo a nařídilo policii, aby se případem opět zabývala.

Radek Pokluda měl padělané obrazy klientům nabízet jako oficiální nabídku banky. „Své klienty uváděl v omyl, že se jedná o obrazy z propadlých zástav Komerční banky. Tím vyvolal v těch klientech předpoklad, že jsou to kvalitní prověřené obrazy, že to nejsou žádné padělky,“ uvedl právník Jiřiny Bohdalové Michal Morawski pro server iRozhlas. K obrazům navíc dodával i falešné znalecké posudky. Přijít si měl tímto způsobem na zhruba 30 milionů korun.

„Poškozeným je nabízel s legendou, že se jedná o prodej od sběratelů, klientů banky, významných osobností, dědictví nebo o prodej přímo od banky,” uvedl státní zástupce Peter Pješčak v dokumentu, který má mít k dispozici Radiožurnál.

“Je nepochybné, že se jednalo o nepravdivé informace a lze dovodit, že s ohledem na předmět prodeje i ceny za jednotlivé obrazy takovéto informace mohly významně ovlivnit rozhodnutí kupujících pořídit si hodnotné a finančně nákladné originály uznávaných malířů,“ pokračuje Pješčak.

A stejnou historku potvrzuje i režisér Ivan Zachariáš, kterému prý nabídka ohledně prodeje obrazů přišla z oficiálního e-mailu Komerční banky. Ta ale dělá mrtvého brouka a tváří se, že se jí to vlastně netýká. K případu se odmítá vyjadřovat, protože prý není účastníkem žádného soudního sporu.

Sám Radek Pokluda je přitom v této chvíli nezvěstný. V minulosti měl být vystopován například na Fidži nebo v Istanbulu, o jeho současné poloze se ovšem neví. Podle Morawského budou poškození nadále postupovat společně.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme