Přírodní koupaliště: Těmto místům se kvůli vodě plné sinic raději vyhněte. PŘEHLED

20. července 2017·Zprávy·Redakce

Foto: ČTK

V části přírodních koupališť v Česku se kvůli zdraví nebezpečným sinicím už není možné koupat. Sinice jsou bakterie vytvářející škodlivé látky, ve vodě se jim daří zvláště za veder. Tropické teploty v posledních dnech tak pravděpodobně přispěly ke znečištění vody. V pátek a o víkendu přijdou bouřky a přeháňky, ale teploty budou stále místy stoupat nad 30 stupňů Celsia.

Například voda v přehradě Skalka u Chebu je podle krajské hygienické stanice zdraví nebezpečná, je na nejhorším – pátém – stupni kvality. V Karlovarské kraji je také od začátku sezony voda nevhodná je koupání ve Velkém rybníce u Hroznětína. Další plochy v regionu ale zůstávají čisté, koupat se lidé mohou bez obav třeba v Lidě u Mariánských Lázní, na jezeře Michal u Sokolova, v Bodenu u Habartova či Jesenici u Rybářské bašty.

Nově platí zákaz koupání v rybníku Rosnička na Svitavsku. Hygienici ve vodě naměřili velké množství sinic, chlorofylu a vodního květu. Sinic přibývá i v Sečské přehradě na Chrudimsku, voda je ale stále vhodná ke koupání. Čisté jsou v Pardubickém kraji třeba přehrada Pastviny či Tyršova plovárna ve Vysokém Mýtě.

V písníku v Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku je nyní voda na čtvrtém stupni kvality z pěti, a je tak nevhodná ke koupání. Zvláště citlivějším lidem – dětem, starším a nemocným lidem či těhotným ženám – hrozí při koupání v takové vodě zdravotní problémy. V ostatních sledovaných středočeských koupalištích je voda v pořádku, v Orlíku se její kvalita zlepšila. Na jihu Čech je voda nevhodná ke koupání ve Staňkovském rybníku.

Na Vysočině mají vodu nevhodnou ke koupání tři přírodní koupaliště – Sedlice a rybníky Černý a Medlov. Naopak čistou vodu má stále devět sledovaných vodních ploch. Na jižní Moravě má mírně zhoršenou kvalitu vody koupaliště Rakovec u Brněnské přehrady nebo rybník Suchý. Koupat se tam lidé mohou dál, ale poté by se měli osprchovat.

V Moravskoslezském kraji představuje riziko pro citlivější lidi nadále jen koupání v nádrži Brušperk na Frýdecko-Místecku. Spolu se sinicemi se tam vyskytují i cerkárie, larvy motolic, které mohou vyvolat vyrážky. Vyhovující je kvalita vody ve volném jezeře v areálu štěrkovny v Hlučíně na Opavsku, kvůli překročení limitu pro bakterie Escherichia coli ale v tamním areálu není vhodná ke koupání voda v bazénu B1.

Na Máchově a Hamerském jezeře či koupališti v Chrastavě u Liberce v Libereckém kraji není voda vhodná ke koupání pro citlivé osoby. V Ústeckém kraji jsou nádrže vesměs čisté, pouze jezero Chmelař, jáma ve Varvažově a koupaliště v Křižanově mají zhoršenou kvalitu vody. Také v Plzeňském kraji je většina nádrží v pořádku, pouze v přehradě České údolí a rybníku Valcha je voda ke koupání nevhodná. Koupaliště v Královéhradeckém kraji jsou čistá, jen na Dolcích u Trutnova musejí lidé počítat s horší průhledností.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme