Proč dali rodiče Karlíka (2) do babyboxu? Důvod lidem zvedá mandle

28. ledna 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Babybox, Zdroj: ČTK

Českou republikou minulý týden otřásl případ pelhřimovského babyboxu, ve kterém nalezli již dvouletého chlapce. Mnoho lidí nedokázalo pochopit, jak se mohli rodiče dítěte, které dostalo jméno Karel Spěváček, tímto způsobem vzdát. Skutečnost je však nakonec ještě mnohem děsivější, než nejrůznější teorie. Do médií totiž promluvili lidé z okolí rodiny, kterým si rodiče měli stěžovat, že je chlapec nezvladatelný a nenechá je vyspat.

Když minulý týden nalezli ošetřovatelé v pelhřimovském babyboxu skoro desetikilového chlapečka, nejprve mu odhadovali asi rok a půl. Dítě bylo totiž zaražené a vůbec nemluvilo, dokonce ani nechtělo, aby ho z babyboxu vyndali ven. Nakonec se ale zjistilo, že je klučík ještě starší.

V kapse mikiny byl totiž nalezen vzkaz rodičů, na kterém bylo uvedené původní křestní jméno a datum narození. A to mělo podle všeho být již v polovině února 2017, dítě tak brzy oslaví už druhé narozeniny. Mezi lidmi se okamžitě začala objevovat otázka, co asi maminku vedlo k tomu, že se tak velkého dítěte dobrovolně vzdala tímto způsobem.

Krátce po nalezení chlapce se do médií dostala informace o tom, že se rodiče na odložení syna dohodli. To však mnohým připadalo ještě podivnější. Trpěli snad oba rodiče takovou existenční nouzí?

“Ona chodí po vsi a říká, že je v noci kopal, že je nenechal vyspat, že byl nezvladatelný. Netají se tím, že ho dali pryč,” svěřila se rozhořčená žena, která údajně matku chlapečka zná, serveru Extra.cz. Matka dítěte podle svědků žije ve vesnici nedaleko Českého Krumlova a tím, že výchovu syna vůbec nezvládala, se prý nikdy netajila. Její partner na tom zjevně nebyl o nic lépe.

“Ano, ty hlasy se dostaly i ke mně. Dědovi bude chybět, já to chápu. Ale musíme vždy v první řadě hledět na zájem dítěte. Pokud rodina dítě uloží do babyboxu, tak to vždy znamená, že ty vztahy v rodině nejsou dobré. Nyní je u pěstounů, kteří se na něj těšili a přijali ho s nadšením. Chápu, že část původní rodiny je v šoku, ale musí se v první řadě hledět na zájem dítěte. A v zájmu Karla není vracet ho do komplikované rodiny, která se ho vzdala,” uvedl pro server zakladatel babyboxu v ČR Ludvík Hess.

Případ vyvolal řadu emocí i mezi lidmi, kteří rodinu vůbec neznají. “A kde jsou teď ty ženy, které se jí zastávaly? A je to tady, kvůli takové hlouposti. Dobře to pán řekl, že většina žen, co dají děti do babyboxu, jsou divné. Já jsem psala, že takovou ženu nenazývám matkou a hned odezva, ať nesoudím. Paní to ještě všude vykládá, no já nemám slov,” vyjádřila se například jedna žena k případu velmi ostře na Facebook.

Zprávy - další články

Doporučujeme