Proč mají psi rádi koupání a kočky nikoli? Důvodů je hned několik

29. ledna 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová

Taky vás už někdy napadlo, jak je to zvláštní, že zrovna dva nejoblíbenější domácí mazlíčci mají tak odlišný přístup k vodě? Zatímco mnohý pes skočí i do toho nejšpinavějšího rybníka a v létě si pořádnou koupačku nadmíru užívá, většina koček by vám za koupel asi moc nepoděkovala. Jak je to možné? Podle vědců je to hned z několika důvodů.

Jedním z důvodů může být fakt, že kočičí srst je trochu jiná, než ta psí. Chlupy koček obecně schnou déle a snáze se promočí až na kůži. Zatímco některá plemena psů mají drsnější srst, která vytváří jakousi ochrannou vrstvu, kočky mají obvykle chlupy mnohem jemnější, které hned prosáknou.

Podle Kelley Bollen, vedoucí behaviorálních programů fakulty veterinárních studií na Cornell University, navíc kočky špatně snáší, když jsou promočené na kost a musejí čekat, než uschnou. Kočky navíc preferují mít všechny čtyři nohy na pevném povrchu a plavání ve vodě je proto vůbec neláká.

Naopak hned několik plemen psů je speciálně vyšlechtěno k práci ve vodě a jejich těla jsou anatomicky uzpůsobena k plavání. Rozdíl může podporovat také to, že mnoho páníčků jemně a citlivě svého psa s vodou seznámí, když je ještě malé štěňátko, a ukáže mu, že se není čeho bát.

S kočkami na druhou stranu podobný proces drtivá většina chovatelů v dětství nepodstoupí. S vodou se pak obvykle setkají jen při nějaké šokující situaci, jako například, když někam omylem spadnou, někdo je někam hodí nebo je třeba polije. To kočku akorát vyděsí a ona si zapamatuje negativní zkušenost.

Nutno dodat, že na světě existuje i řada výjimek. Najdou se jak psi, kteří se vodě pokud možno vyhýbají, tak kočky, které v lásce k vodě zahanbí i leckterého labradora. A co ti vaši?

Zprávy - další články

Doporučujeme