Proč Masaryk pláče? Autor promluvil o významu díla

22. října 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Obří graffiti portrét prvního československého prezidenta T. G. Masaryka vytvořil v rámci letošního Street Art Festivalu v Olomouci původem kazašský umělec ChemiS, vlastním jménem Dmitrij Proškin. Portrét se nachází na technickém objektu v areálu vysokoškolských kolejí Univerzity Palackého. Snímek je z 16. října 2018. Zdroj: ČTK

U příležitosti 100. výročí vzniku samostatného Československa vznikla celá řada uměleckých děl. Jedním z nich byl i graffiti portrét Tomáše Garrigua Masaryka na zdi v areálu vysokoškolských kolejí nedaleko přírodovědecké fakulty univerzity Palackého v Olomouci. Autor ChemiS nyní konečně prozradil, proč TGM na obraze pláče.

Obraz Tomáše G. Masaryka se slzou v oku vzbudil různorodé reakce. Mnoho lidí mělo okamžitě vlastní teorii, proč takzvaný tatíček národa smutní. Podle některých pláče nad současným prezidentem, podle jiných kvůli Evropské unii, někteří pokládají za důvod ke smutku migrační krizi či naopak odmítání přijímání uprchlíků a teorií existuje ještě celá řada.

Samotný autor však dosud mlčel. V sobotu ovšem vystoupil v České televizi a v rozhovoru odhalil, jak to s tím Masarykem vlastně myslel. “Pro mě, a myslím si, že pro většinu lidí, Masaryk symbolizuje určité hodnoty. Velmi kladné hodnoty, jako je demokracie, upřímnost, pravda a další,” začal.

“Dá se říct, že mu přisuzujeme, že je to člověk morální a důvěryhodný a tyhle hodnoty a to, že je nenacházím, jsem se snažil odrazit,” pokračoval umělec Dmitrij Proškin vystupující pod pseudonymem ChemiS. “Položil jsem si otázku, jak by tento morální člověk plný hodnot pohlížel na současnou společnost, která mu říká tatíček. To znamená, že pokud bysme my byli jeho synové a dcery, tak jak by pohlížel na tu naši výchovu, kam jsme to vlastně dotáhli,” uvedl.

“Sebereflexe už je na takové vedlejší koleji, ale v poslední době si bohužel myslím, že ta kolej je mnohem rychlejší, než ta kolej té morálnosti, toho dobra nebo vůbec toho smýšlení v kladných věcech, být přátelský a podobně,” dodal nakonec výtvarník.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme