Prodej vánočních stromků začal, někde podraží

10. prosince 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Společnost Ostravské městské lesy zahájila prodej vánočních stromků. Jejich cena oproti loňskému roku vzrostla o 10 %. Na vině není sucho, ale spíš rostoucí mzdy a další náklady. Firma se potýká i s krádežemi. Zloději řádí na plantážích i přímo v areálu ředitelství, kde se stromky prodávají. V pondělí to řekl Martin Mati ze společnosti Ostravské městské lesy.

“Sucho zatím takové problémy, jaké jsme předpokládali, nepůsobí. Úhyny jsou, ale ne tak veliké. Ztrátu na plantážích zaviněnou nedostatkem vláhy odhadujeme na 15 procent,” řekl Mati.

Dodal, že další ztráty působí každoročně zloději. Kolik stromů zmizí z plantáží, odhadnout nedokáže. “Občas si jen všimneme, že někde chybí stromek. Přesněji to odhadnou v případě prodejního místa u budovy ředitelství společnosti. Každý rok chybí tak 50 stromků,” řekl.

Z plantáží zatím jeho lidé přivezli okolo 1000 stromů. Výběr mají zákazníci velký. Od klasických smrků za 280 korun až po jedličky první kategorie v ceně 720 korun za kus. “Nejvíce se prodávají jedle druhé kategorie,” dodal Mati. Přijdou na 400 až 500 korun. Letos je menší zájem o stříbrné smrky, naopak se vrací zájem o smrky a borovice.

Naopak úplně firma přestala nabízet stromky v květináči. “Loni jsme to zkusili, prodali jsme jich jen část. Zbytek nám přes léto uschnul,” řekl Mati. Doufá, že všechny stromečky, které firma nabízí, najdou svého majitele. “Vánoční stromky jsou taková zvláštní komodita. Teď mají cenu třeba 700 korun, 25. prosince klesne na nulu. Vlastně na minusové hodnoty protože způsobí nějaké náklady, musí se zlikvidovat,” řekl.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme