Producent Weinstein žádá, aby byl zproštěn obvinění ze znásilnění

4. srpna 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Právníci filmového producenta Harveyho Weinsteina se v pátek obrátili na soudce v New Yorku s žádostí, aby byl jejich klient zproštěn obvinění ze znásilnění a sexuálních útoků. Poukázali přitom na "vřelé" e-maily, které jedna z žalujících žen Weinsteinovi po údajném znásilnění posílala, informoval zpravodajský server BBC News.

Weinsteina nařklo ze sexuálních útoků víc než 70 žen včetně hereček Salmy Hayekové či Gwyneth Paltrowové. Spoluzakladatel filmových studií Miramax a The Weinstein Company vinu popírá a tvrdí, že ve všech případech byl sexuální kontakt dobrovolný.

Velká porota v New Yorku obvinila koncem května Weinsteina ze znásilnění, jehož se údajně dopustil v roce 2013, a také ze sexuálního útoku, který se datuje do roku 2004. V červenci přibylo další obvinění vztahující se k incidentu z roku 2006.

Weinsteinův právní tým v pátek uvedl, že prokuratura měla velké porotě ukázat e-maily, které producentovi psala žena, jež ho obvinila, že ji v roce 2013 znásilnil. Podle producentových právníků tyto dopisy svědčí o “dlouhodobém, dobrovolném, intimním vztahu”. E-mailová komunikace pokračovala další čtyři roky po schůzce, na níž producent údajně ženu znásilnil, upozornili Weinsteinovi obhájci.

Producentovi právníci tvrdí, že i obvinění od dalších dvou žen, jichž se případ řešený před newyorským soudem týká, jsou falešná a musejí být zamítnuta. Jednou z žalujících žen je bývalá herečka Lucia Evansová, která úřadům řekla, že ji v roce 2004 Weinstein jako začínající umělkyni přiměl ve své pracovně k orálnímu sexu. Druhou údajnou obětí je někdejší asistentka produkce, kterou prý Weinstein donutil k orálnímu sexu v roce 2006.

Filmový producent se v květnu dobrovolně přihlásil na policii. Soudce jej poté propustil na kauci jednoho milionu dolarů. Před svým propuštěním musel Weinstein odevzdat pas a souhlasit s tím, že bude nosit elektronické zařízení monitorující jeho pohyb.

Weinsteinova aféra zažehla kampaň #MeToo, v níž se ženy na celém světě začaly svěřovat se svými negativními zkušenostmi se sexuálním obtěžováním nebo násilím.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme