Projev slovenského prezidenta Kisky k výročí okupace odvysílá i ČT

20. srpna 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Úterní projev slovenského prezidenta Andreje Kisky k 50. výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa odvysílá souběžně se slovenskou veřejnoprávní televizí a rozhlasem (RTVS) Česká televize na zpravodajském kanálu ČT24. Český prezident Miloš Zeman projev k výročí okupace země nechystá, nezúčastní se ani žádné vzpomínkové akce, které se 21. srpna konají. Na pietní akci před budovou Českého rozhlasu vystoupí premiér Andrej Babiš a předsedové obou parlamentních komor Milan Štěch a Radek Vondráček.

Projev slovenského prezidenta Andreje Kisky odvysíláme v úterý souběžně se slovenskou RTVS na kanále ČT24, a to od 19:50,” řekla v pondělí ČTK mluvčí České televize Karolína Blinková.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček před několika dny na twitteru uvedl, že odvážný projev už Zeman pronesl, když za počínající normalizace prohlásil, že nesouhlasí s okupací. “Za tento postoj byl vyhozen z práce, z Vysoké školy ekonomické. Takový projev vydá za tisíce čistě formálních a neupřímných proslovů, které 21. 8. jistojistě zazní,” napsal Ovčáček. Zemanovi oponenti ale kritizují fakt, že hlava státu ignoruje mimořádně významnou událost, která ovlivnila životy milionů jejích obyvatel.

Okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy začala v noci z 20. na 21. srpna. Vpád vojsk Varšavské smlouvy znamenal konec reformního procesu označovaný jako pražské jaro. Následovala po něm doba normalizace, ukončená revolucí na podzim 1989. Část sovětských okupačních vojsk v Československu zůstala a opustila zemi až začátkem 90. let.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme