Propaguje televize kouření? Studie přišla s nečekaným závěrem

26. března 2018·Zprávy·Redakce

Nová studie ukázala, že se v televizních seriálech velmi často propaguje kouření. Autoři zprávy se zaměřili i na velmi známé seriály, které běžely i na českých obrazovkách jako Živí mrtví, Dům z karet nebo Teorie velkého třesku. Výsledek je podle šéfky neziskové organizace bojující proti kouření šokující.

Nezisková organizace Truth Initiative, která propaguje život bez tabáku, si nechala zadat vypracování studie posuzující jak často se kouření objevuje v televizních seriálech. Studie se zaměřila na jak klasické televizní vysílání, tak na streamovou službu Netflix, která je k dispozici už i v České republice a jež produkovala i seriály známé českým divákům.

Výsledek ukázal, že používaní cigaret je stále častým fenoménem a že se nedaří producenty přesvědčit, aby ve filmech či seriálech kouření omezovali. Podle čísel se jedná o 79 % seriálů oblíbených mezi mladými lidmi, ve kterých se kouří. Jako “vítěz” vzešel nový fenomén Stranger Things, hororový seriál z dílny Netflixu, který se nedávno dočkal druhé série. Statistici spočítali, že v první řadě seriálu čítající osm epizod se kouření objevilo celkem ve 182 scénách.

Alarmující čísla

Zastánci životu bez tabáku varují, že čísla jsou poměrně alarmující, protože úkolem má být, aby děti s kouřením vůbec nezačínaly, a ne aby viděly své herecké idoly, jak neustále kouří, což téměř vždy vede k tomu, že je budou napodobovat. Druhá série Stranger Things přitom během prvních tří dnů od spuštění přilákala téměř 16 miliónů diváků. “Věděli jsme, že kouření na obrazovkách uvidíme, ale takový šokující výsledek jsme nečekali,” uvedla ve zprávě ředitelka Truth Initiative Robin Kovalová.

Mezi seriály, které byly pod drobnohledem, byly i Teorie velkého třesku, Taková moderní rodinka, Živí mrtví, American horror story nebo Dům z karet. Všechny tyto seriály jsou nejoblíbenější pro věkovou skupinu od 15 do 24 let. Dům z karet, ve kterém hrál oscarový Kevin Spacey, čítal 41 scén, kde se kouřilo. V seriálu Živí mrtví se kouření objevilo v 94 případech. I v rodinném seriálu Taková moderní rodinka se 20krát objevila scéna s  kouřením. Na druhé straně oblíbená Teorie velkého třesku vyšla s čistým štítem, protože se kouření v tomto seriálu neobjevilo. “Lidé se mohou na tyto seriály dívat v telefonu. Konkrétní scény si mohou také několikrát opakovaně přehrát,”varuje Kovalová před účinky tabákových výrobků pro mladistvé.

Autor: Lukáš Vaněk

 

Zprávy - další články

Doporučujeme