PRŮZKUM: Většina Čechů soudí, že veřejní činitelé jsou zkorumpovaní!

8. dubna 2017·Zprávy·Redakce

Dvě třetiny Čechů si myslí, že většina nebo téměř všichni veřejní činitelé jsou zkorumpovaní. Podle 25 procent Čechů je zkorumpovaných veřejných činitelů méně než polovina a pět procent lidí soudí, že je do korupce zapojeno jen minimum veřejně činných lidí. Vyplynulo to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), který byl dnes zveřejněn.

Proti loňskému roku se výsledky téměř nezměnily. Proti roku 2014, kdy jako zkorumpovanou většinu nebo skoro všechny veřejné činitele označilo největší množství lidí, a to 75 procent, jsou ale výsledky lepší.

Z hlediska vybraných institucí a oblastí veřejného života lidé soudí, že největší míra korupce je u politických stran, kde ji za téměř nejvyšší nebo nejvyšší označuje 71 procent dotázaných. O něco méně lidí, 68 procent, si totéž myslí v souvislosti s rozdělováním evropských dotací. Více než polovina veřejnosti vnímá přítomnost téměř nejvyšší nebo vysoké korupce také u ministerstev, centrálních úřadů a stavebních úřadů.

Nejlépe z hodnocení vychází školství, kde je o vysoké nebo téměř nejvyšší míře korupce přesvědčeno 15 procent Čechů. Relativně málo zasažené korupcí jsou podle názoru lidí i banky a peněžní ústavy, jen pětina lidí si myslí, že je tam vysoká nebo téměř nejvyšší míra korupce.

Proti loňskému průzkumu se zlepšilo vnímání míry korupce u policie, armády a soudů. Hodnocení ostatních oblastí je zhruba stejné jako loni, přičemž žádná instituce si významně nepohoršila, uvedlo CVVM, které průzkum provedlo v první polovině března mezi tisícovkou lidí starších 15 let.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme