Prvním letošním dítětem je chlapec Tomáš

1. ledna 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Prvním letošním dítětem narozeným v nemocnicích na jihu Čech a zároveň v České republice je chlapec Tomáš. Narodil se v nemocnici Písek minutu po půlnoci. Váží 3700 gramů, měří 51 centimetrů. Uvedla to mluvčí holdingu Jihočeské nemocnice Iva Nováková.

Přirozený porod byl podle zdravotníků bez komplikací. “Miminko je zdravé a má se čile k světu. Rodičům gratulujeme a přejeme vše nejlepší,” uvedl předseda představenstva Nemocnice Písek Jiří Holan.

Matka prvního letos narozeného dítěte v Česku je prvorodička. Je jí 26 let. Pochází z Bělčic na Strakonicku. “Paní přišla do porodnice navečer (v pondělí),” řekla Nováková. Holan dnes ČTK řekl, že porod byl přirozený a ženin partner byl u porodu přítomen.

Primář písecké porodnice Michal Turek ČTK řekl, že porod byl spontánní. “Nebyl ani císařským řezem, ani vyvolávaný, což jsem strašně rád vzhledem k tomu času, že nás těžko může někdo nařknout, že jsme si to tady vymysleli sami. Přišla někdy večer, v pět, šest, o půlnoci rodila, což je standardní průběh porodu u prvorodičky. Byla to moc hodná maminka, byla tam i s přítelem. Docela pěkný porod, rodila v termínu,” řekl Turek.

Druhé letošní jihočeské dítě se narodilo ve 2:56 v českobudějovické porodnici. Chlapec Dominik vážil čtyři kilogramy a je s matkou již v pořádku na oddělení šestinedělí, doplnila mluvčí.

Loni se na jihu Čech narodilo první dítě v 00:05 v porodnici nemocnice Tábor. Byl to chlapec Adam.

Loni přišly na svět první dvě děti v prvních minutách roku. Hned v první minutě se narodil chlapec Jakub v porodnici v Kadani na Chomutovsku, minutu po něm následovala dívka Eliška v pražské Fakultní nemocnici Motol.

Zprávy - další články

Doporučujeme