Prvním miminkem nového roku je Jakub. Narodil se pár vteřin po půlnoci

1. ledna 2018·Zprávy·Redakce

Dvě děti přišly na svět v prvních minutách nového roku. Hned v první minutě se narodil chlapec Jakub v porodnici v Kadani na Chomutovsku, minutu po něm následovala dívka Eliška v pražské Fakultní nemocnici Motol. Vyplývá to z informací porodnic. Loni se o prvenství dělily havířovská nemocnice a brněnská porodnice na Obilním trhu.

Kadaňský novorozenec Jakub Hrabal měří 50 centimetrů a váží 3670 gramů. “Narodil se 25 vteřin po půlnoci. Rozhodně jsme to tak neplánovali,” řekla ČTK lékařka Hana Dvořáková. Eliška narozená v Motole měří 47 centimetrů a váží 3070 gramů.

Hned po nich přišli na svět dva chlapci ve Středočeském a Jihočeském kraji. Kryštof se narodil čtyři minuty po půlnoci v nemocnici v Mladé Boleslavi, Adam ho o minutu později v porodnici nemocnice Tábor.

V Libereckém kraji má letošní prvenství dívka Nela, v České Lípě přišla na svět 11 minut po půlnoci. O minutu později se v Městské nemocnici Ostrava narodil chlapeček Tomáš, který je prvním novorozencem roku v Moravskoslezském kraji.

Do první hodiny roku spadá ještě narození dalších čtyř chlapců, kteří jsou “jedničkami” svých krajů. Nicolas Alexander přišel na svět v Jičíně, Jiří ve fakultní nemocnici v Plzni, Jan v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně a Leo v břeclavské porodnici.

Jen jedna dívka je mezi čtveřicí novorozenců, kteří mají letošní prvenství v Karlovarském, Olomouckém, Pardubickém kraji a na Vysočině. Ve druhé hodině roku přišli na svět Marek v chebské nemocnici, Viktorie v prostějovské nemocnici, Kryštof v porodnici nemocnice Třebíč a Adam v nemocnici v Ústí nad Orlicí.

V loňském roce se minutu po půlnoci narodil v havířovské nemocnici chlapec René, v brněnské porodnici na Obilním trhu rovněž v první minutě po půlnoci holčička Linda a druhou minutu její bratr Stanislav. Také v Praze se dvě minuty po půlnoci narodilo v Nemocnici Na Bulovce děvčátko Ema.

Rodiče prvních dětí roku v řadě krajů dostávají od hejtmanství finanční dar. Postupuje tak i Ústecký kraj, kam patří Kadaň, v minulých letech to bylo 15.000 korun. Vedení hlavního města tradičně odměňuje všechny pražské děti narozené na Nový rok, chce tak zabránit soutěžení porodnic o prvenství. Dar 15.000 korun od hlavního města loni dostalo 19 dětí.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme