Prymula a Faltýnek porušili vládní nařízení. Sešli se v uzavřené restauraci bez roušek, opozice požaduje rezignaci

23. října 2020·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·ČTK

Roman Prymula (Foto: ČTK)

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (ANO) čelí obrovské kritice ze strany opozice i veřejnosti. V noci ze středy na čtvrtek ho redakce Blesku přistihla, jak vychází na Vyšehradě z restaurace. Ta měla být podle jeho stanovených nařízení zavřená. Ministr neměl roušku ani v autě ve kterém ho vezl jeho osobní řidič. Podle opozice je to výsměch české veřejnosti a žádají jeho rezignaci.

Celému národu káže, aby zůstal doma a chodil maximálně do práce a obchodu. Snaží se všechny kárat, vyhrožuje lidem, kteří opatření nehodlají respektovat. Kvůli ohromným počtům pozitivně testovaných a děsivým výhledům upozorňuje na možný kolaps českého zdravotnictví a je nucen restrikce dál zpřísňovat a chod společnosti osekávat na nezbytné minimum. Uvedl na svých stránkách deník Blesk.

Následně se ministr po pár hodinách, kdy jeho nařízení platí rozhodne večer navštívit pražskou restauraci, kde by podle jeho stanovených regulí mělo být dávno zhasnuto a zavřeno. Podle informací deníku Blesk Prymula dorazil do luxusního podniku Rio’s před desátou večer. Po nějakém čase vyšli ven další lidé, ve velmi dobré náladě. Nikomu v ten moment nevadilo, že porušují vládní nařízení.

Kolem půl dvanácté pak vyšel ministr zdravotnictví. Ze zveřejněných fotografií je zjevné, že si zastrkoval peněženku do kalhot a bez roušky míří ke svému přistavěnému autu. Je nutno podotknout, že v jeho blízkosti jsou dva další muži, takže by správně měl mít nasazenou roušku. Ústa si nezakryl ani po nástupu do auta.

V restauraci byla i blízká ruka premiéra Andreje Babiše, šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Ten z podniku vyšel až o půl jedné, odjel a následně se za pár minut vrátil zpět. Podle Blesku na chvíli zmizel uvnitř a poté vyšel s majitelem restaurace Raimundem Špundou (69). Stáli bez roušek jen pár centimetrů od sebe.

Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) je tohle pohrdání vůči tisícům lidí v první linii, kteří pracují v boji proti pandemii a zachraňují životy. “Pravidla platí bez pardonu pro všechny. Pan ministr Prymula a pan Jaroslav Faltýnek musí vysvětlit, co pohledávali uprostřed nouzového stavu v restauraci, která má být zavřená. Navíc ignorovat nošení roušky je absolutní výsměch občanům naší republiky, je to jednoznačně neomluvitelné selhání. Je nemožné, aby vládu a vládní koalici reprezentovali lidé, kteří nerespektují vládní nařízení,” uvedl. K tomuto se přidal Miroslav Kalousek (TOP 09), podle něj je rezignace jediný způsob, jak lidi přesvědčit, že svá nařízení myslí vážně.

Představitelé opozičních stran tak vyzývají Prymulu a Faltýnka k rezignaci. Je to podle nich pokrytectví a papalášství. Faltýnek se za své chování omluvil  a uvedl, že jde o chybu a uvedl a že s ministrem probírali misi zdravotníků. Veřejnosti jsou ale pro smích, známý politický komentátor na Twitter napsal. “Faltýnek se teda omlouvá, s ministrem v hospodě probírali “misi zdravotníků”. TOTO NENÍ SATIRA.”

Prymula nemá problém nést následky

Prymula nemá problém rezignovat, pokud si to veřejnost přeje. Řekl to dnes v rozhovoru týdeníku Respekt. Za chybu má to, že neměl roušku, když nasedal po návštěvě restaurace do auta. Myslí, že toho zas tolik neprovedl. Do restaurace nejel za účelem stravování, ale kvůli urgentnímu jednání, řekl.

“Jestli si to veřejnost přeje, klidně rezignuji,” uvedl ministr. Řekl také, že nevěděl, kde se jednání má konat, a omluvil se za to. Jel podle svých slov na adresu, na kterou byl pozván. O věci ráno hovořil s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a bude s ním o tom jednat znovu. “Jsem připraven nést důsledky,” dodal ministr.

Co na to Jan Kraus?

Zprávy - další články

Doporučujeme