Prymula zveřejnil další opatření a přiblížil možnost testování všech obyvatel ČR

8. října 2020·Zprávy·Lenka Skrzeczkova

Robert Plaga a Roman Prymula. (Foto: ČTK)

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (ANO) představil balíček dalších opatření proti šíření koronaviru. Ve čtvrtek ráno se začaly objevovat první podrobnosti chystaných restrikcí, odpoledne pak většinu potvrdilo ministerstvo zdravotnictví na tiskové konferenci.

Kulturní a sportovní akce se ruší

Ministr zdravotnictví Roman Prymula na dva týdny zruší všechny kulturní a sportovní akce. Veřejnost by tak měla počítat s uzavřením kin, divadel a zrušením všech koncertů. “V úterý jsme jednali s kulturní scénou. Takže ohledně kultury opatření rozhodně budou,” uvedl ministr pro MF Dnes. Bohužel ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) další omezení tohoto typu nepodpoří, pokud mu vláda nedá více peněz na záchranu kultury.

“Do neděle dobíhají soutěže podle původního schématu. Od pondělí dál budou zrušeny veškeré sportovní aktivity jak profesionální, tak volnočasové,” oznámil ministr zdravotnictví. Uzavřou se vnitřní sportoviště, fitness centra a bazény. Opatření se tak dotknou amatérského, profesionálního sportu a budou zastaveny všechny soutěže, s výjimkou mezistátních. Týká se to i nejvyšší fotbalové a hokejové soutěže.

Restaurace budou muset zavírat v 20:00

Od pátku 9. října se plánuje uzavření restaurací, barů po osmé hodině večer a u stolu mohou sedět nanejvýš čtyři lidé. V jídelnách obchodních centrech jen dva. Obchodní domy v místech, kde se konzumuje jídlo musí vypnout veřejnou wifi.

Změny se týkají i základních škol

Seznam Zprávy uvedly, že ke změnám dojde i na základních školách. Výuka na prvním stupni bude zachována, na druhém stupni se zavede od pondělí střídavé vyučování. Dva týdny se tak bude nejprve učit jedna polovina dětí prezenčně a druhá na dálku a následující týden se skupiny vystřídají. Pro žáky nižšího stupně víceletých gymnázií toto nařízení neplatí a budou mít nadále běžnou výuku. Na pondělí 26. a úterý 27. října vyhlásí ministerstvo školství volno a podzimní prázdniny se tak prodlouží o celý týden. V celé ČR přejdou střední a vysoké školy na on-line výuku. V ZUŠ pak od pondělí bude platit individuální výuka.

Nakažení se budou moci izolovat v hotelech a úřední hodiny se omezí

Ministerstvo zdravotnictví také představilo návrh na snížení koronaviru v rodinách. Nemocný by tak strávil deset dní karantény v hotelu. “Jde o lidi, kteří nemají možnost dodržovat doma karanténu tak, aby nebyli v kontaktu se svými blízkými. Těm zajistíme možnost, aby mohli být po dobu deseti dní jinde. To mohou být hotely,” řekl Prymula MF Dnes. Izolace bude dobrovolná a bude záležet na individuálním rozhodnutí.

Provoz úřadů se na příští dva týdny také výrazně omezí. Pro veřejnost budou otevřené jen dva dny v týdnu na pět hodin.

Vláda zvažuje testování všech obyvatel

S praktickými lékaři se podle ministra zdravotnictví jedná o projektu testování v podstatě všech obyvatel ČR. Podle něj by to mohlo odhalit 90 až 93 procent všech nakažených. V současné době je podle Prymuly nakažených mnohonásobně víc, než se podaří odhalit testováním. Místo PCR testů by se používaly antigenní, které není nutné provádět v laboratoři. “Pokud se projekt podaří, tak si dovedu představit, že by to s nějakým odstupem 14 dnů bylo možné,” dodal ministr. Musí se to ale důkladně připravit a zabezpečit dostatek testů.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme