Prymulu v čele Ústředního krizového štábu zřejmě vystřídá Hamáček

30. března 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová

Foto: ČTK

Předseda Ústředního krizového štábu Roman Prymula zřejmě opustí svou funkci, aby se věnoval projektu chytré karantény. Premiér Andrej Babiš (ANO) v rozhovoru pro Lidové noviny (LN) řekl, že se o tom vede debata a rozhodnout by se mělo v pondělí. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) řekl ČTK, že o případném převzetí funkce šéfa štábu aktivovaného kvůli šíření nového koronaviru bude v poledne jednat s premiérem a že je připraven se úkolu zhostit.

“Vedeme o tom debatu. Profesor Prymula se musí soustředit na systém chytré karantény a hlavně na zdravotnictví a na epidemiologické záležitosti. Dnes bychom to měli vyřešit,” řekl Babiš LN na otázku, zda by řízení Ústředního krizového štábu mohl převzít Hamáček.

Vláda o aktivaci Ústředního krizového štábu rozhodla 16. března. Hamáček podle svých dřívějších vyjádření aktivaci štábu Babišovi několikrát navrhoval už v předešlých dnech. Štáb podle statutu po vyhlášení krizové situace, mezi které se řadí i současný nouzový stav, připravuje návrhy řešení. Jeho předseda je předkládá Bezpečnostní radě státu, v případě nutnosti vládě.

Statut štábu vláda před jeho aktivací změnila. Podle nové podoby statutu jmenuje premiér předsedou štábu podle situace některého z členů vlády nebo štábu, původně mohli v čele štábu stát pouze ministr obrany nebo ministr vnitra.

Zprávy - další články

Doporučujeme