Ptáček se narodil se vzácnou anomálií: Z jedné strany vypadá jako samec a z druhé jako samice!

17. prosince 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Foto: Inland Bird Banding Association

Hvězdou internetu posledních dní se stal kardinál červený, který byl ornitology odchycen na území amerického Texasu. Zvláštní ptáček totiž z jedné strany vypadá jako samec, zatímco z té druhé jako samice. 

Uživatele internetu fascinuje drobný ptáček, který se narodil se vzácnou zvláštností. Kardinál červený vypadá z jedné strany jako samec a z druhé jako samička. Způsobuje to vrozená porucha jménem bilaterální gynandromorfismus, která je sice vzácná, ale přece jen častější, než by se mohlo zdát. Ptáci i další gynandromorfní zvířata mají ve svém těle jak vaječník, tak varle.

Tento konkrétní kardinál byl odchycen na územ Texasu v USA. Ornitologové o něm už ale vědí od roku 2014. Naštěstí se chytrý pták za svými krmiči stále vrací a lidé ho tak mohou obdivovat opakovaně.

Nedávno ho odborníci z ptačí rezervace vyfotili a jeho snímky pak umístili na internet. Nevědomky tak strhli lavinu –  fotky kardinála sdílelo už téměř 60 tisíc lidí a desetitisíce dalších jim věnovaly svůj lajk. Pomohl možná i fakt, že tento druh proslavila oblíbená hra Angry Birds.

Bilaterální gynandromorfismus je u ptáků vzácností, o něco častěji se ale objevuje například u hmyzu. S touto anomálií se narodí třeba jeden z deseti tisíc motýlů. Objevuje se ale i u jiných druhů – další zdokumentované příklady naleznete v galerii pod článkem.

**Edited**This northern cardinal was caught and banded by IBBA members in central Texas in 2014. They continued to see…

Zveřejnil(a) Inland Bird Banding Association dne Sobota 30. listopadu 2019

Gynandromorfismus je anomálie spočívající v namíchání buněk se samčí a samičí genetickou informací v těle jedince. Tělo…

Zveřejnil(a) Discovery Channel Česko a Slovensko dne Pondělí 6. října 2014

Zprávy - další články

Doporučujeme